Mazari palma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mazari palma
Nannorrhops ritchiana 1.jpg
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Liliopsida
Red: Arecales
Porodica: Arecaceae
Potporodica: Coryphoideae
Tribus: Chuniophoeniceae
Rod: Nannorrhops
H.Wendl., 1879[1]
Vrsta: N. ritchieana
Dvojno ime
Nannorrhops ritchieana
(Griff.) Aitch.
Sinonimi
Chamaerops ritchiana

Mazari palma (Nanorops, lat. Nannorrhops ritchieana) je vrsta palme.

Iako se za palmu T. takil često navodi da je najotpornija palma s nadzemnim stablom, taj epitet vjerojatno prije pripada ovoj vrsti. Jedna od formi, ona iz sjevernog Afganistana, sigurno u svom prirodnom staništu trpi i niže temperature, jer se sreće na planinama do oko 2000 m, gdje često, tijekom zime, dolazi do upliva izuzetno hladnog zraka iz središnjeg Sibira. Zabilježeno je da je jedan primjerak u kulturi, u Tenesiju, preživjeo -27 C° uz potpunu defolijaciju. Mada postoje indicije da je sjevernoiranska forma ipak najotpornija.

Uglavnom raste kao visoki grm, ali ponekad oblikuje stablo (čak i kao mlađa biljka), uglavnom dosta nakrivljeno, s brojnim ostacima peteljki. Često raste u grupama, što se može koristiti za sadnju živih ograda ili za zaštitu od vjetra (ovo zadnje, ipak u samo od zone 8a, pa naviše) Listovi su u mladosti više perasti, s vremenom dobijaju kostalpalmatni oblik, sa segmentima dugim i preko pola metra koji "teško" padaju na dole.

U zavisnosti od forme (još uvek nisu priznati kao podvrste varijante), boja listova je: plavo-zeleni (s.Pakistan, s.Afganistan) i zeleni (s.Iran). Dvodoma je biljka s cvjetovima skupljenim u cvasti bjele do prljavobjele boje.

Inače to je monokarpna biljka, što znači da svaki pojedinačni izdanak ili "grana" cvjeta samo jednom i poslje toga odumire, stvarajući poslje toga novi izdanak. Odlično podnosi kako suše, tako i snijeg.

Postoji i tzv. Srebrna mazari palma, sa srebrno-plavim, ponekad, srebrno-bjelim listovima. Sreće se od južnog Pakistana, preko južnog Irana sve do Saudijske Arabije. Ima znatno manju otpornost (-11°C). S obzirom da se dovoljno razlikuje od osnovne forme, postoje težnje da se klasificira kao posebna podvrsta, mada je nejasno pod kojim od sljedećih imena: N.arabica, N.naudiniana, N.stocksiana. Osim sjemenom, može se razmnožavati i dijeljenjem izdanaka. Ova palma naraste do 3-6 m, zahtjeva sunčani položaj i može odlično uspjevati u svim dijelovima jadranske obale.

Sinonimi[uredi VE | uredi]

  • Chamaerops ritchieana Griff.
  • Nannorrhops arabica Burret
  • Nannorrhops naudiniana Becc.
  • Nannorrhops stocksiana Becc.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mazari palma
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Nannorrhops ritchieana

Izvori[uredi VE | uredi]