Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Izvor: Wikipedija

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistkinje protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga, žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

U 2021. godini hrvatski mediji su zabilježili da su nakon minute komemoracije za žrtve nasilja, saborske zastupnice centra i lijevog političkog spektra prosvjedovale akcijom u Saboru postavljajući alarme na mobitelima da zvone svakih 15 minuta, a Europski institut za rodnu ravnopravnost objavio je da su u deset država članica EU 444 žene lani bile žrtve intimnih partnera, te zato traže pravnu regulativu za femicid na razini EU.[1][2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. RAVNOPRAVNOST ŽENA U HRVATSKOJ: Prosvjed saborskih zastupnica jer Nacionalna strategija kasni sedam godina. Reci. 25. studenoga 2021. Pristupljeno 25. studenoga 2021.
  2. Ženska mreža i saborske zastupnice traže Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova. Hrvatska radiotelevizija. Pristupljeno 29. studenoga 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]