Meduna

Izvor: Wikipedija
Meduna
Duljina 85 km km
Nadm. visina izvora 2306 m
2121 m m
Prosječni istjek m3/s
Izvor Monte Caserine (2306 m)
Monte Burlaton (2121 m)
• koordinate 46°19'16,68"N, 12°38'45,60"EUredite na Wikipodatcima
Ušće kod mjesta Ponti di Tremeacque (Prata di Pordenone)
• koordinate 45°49'37,56"N, 12°34'9,48"EUredite na Wikipodatcima
Pritoci Noncello, Chiarchia, Tarcenò i Chiarzo
Države Italija
Slijev Jadransko more
Ulijeva se u LivenzaJadransko more

Meduna je rijeka u pokrajini Furlanija-Julijska krajina na istoku Sjeverne Italije, duga 85 km,[1] glavna pritoka rijeke Livenze koja u cijelosti teče kroz Pokrajinu Pordenone.

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Meduna se formira u furlanskim Dolomitima od više alpskih brzaca. Najveći se zove Canal grande di Meduna izvire kod planine Burlaton (2121 m) i teče oko 8 km nizvodno da spoja s brzacem Canal piccolo di Meduna, koji ima izvor na Planini Dosaip (2062 m) i Vuar koji ima izvor na Planini Caserine Alte (2306 m). Zatim Meduna teče u pravcu istoka do umjetnog jezera Lago di Ca 'Zul.

Meduna zatim teče do visoravni Tramonti di Sopra, tu prima lijevu pritoku Viellia. Neposredno nakon toga Meduna zavija na jug i tu prima s lijeva potoke; Chiarchia, Tarcenò i Chiarzo. Nakon toga teče do brane Racli, koja je podignuta 1950-ih godina 20. stoljeća za umjetno jezero Lago di Tremonti kapaciteta 20 milijuna m³. Meduna zatim kod mjesta Chievolis, prima desnu pritoku Silisia, nastavlja teći prema jugu i prima desnu pritoku Muiè i ulazi u kotlinu Meduno kod mjesta Monteli. Nakon toga se kod mjesta Ponti di Tremeacque (Prata di Pordenone) ulijeva u Livenzu kao njena lijeva i najveća pritoka.

Već nekoliko desetljeća vode Meduna se rabe za proizvodnju električne energije i za navodnjavanje visoravni Spilimbergo. U tu svrhu, izgrađene su tri akumulacije;

  • Lago di Tremonti kod mosta Racli,
  • Lago di Ca 'Zul i
  • Lago di Caselve na pritoci Silisia.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]