Mei

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mei
Restauracija mladog primjerka
Restauracija mladog primjerka
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila Rana kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Troodontidae
Rod: Mei
Xu & Norell, 2004.
Vrste
M. long Xu & Norell, 2004. (nomenklaturalni tip)

Mei (Kineski 寐 mèi biti u dubokom snu) je rod trudontida veličine patke. Mei je živio tijekom perioda rane krede, prije 125 milijuna godina. Njegov naziv, Mei long (Kineski 寐 mèi i 龙 lóng) znači zmaj koji spava. Mei je jedan od dinosaura sa najkraćim nazivom roda na svijetu, zajedno sa alvarezsauridom Kol iz Mongolije.

Otkriće i opis[uredi VE | uredi]

Veličina holotipnog primjerka u odnosu na čovjeka
Izgled nomenklaturalnog tipa

Nomenklaturalni tip vrste IVPP V.12733 je 2004. godine pronađen u formaciji Yixian u sjevernokineskoj provinciji Liaoning. U pitanju je bio mladunac dug oko 40 cm. Skelet je potpun i izuzetno dobro očuvan u sa trodimenzionalnim detaljima. Njuška je postavljena ispod lijevog prednjeg uda, a tijelo je obavijeno repom, što je slično poziciji u kojoj se odmaraju današnje ptice. Ta pozicija je još jedan dokaz za vezu između ptica i dinosaura što se tiče ponašanja.[1] Kemijski sastav stijene na kojoj se fosil nalazi i pozicija fosila ukazuju na to da je životinja u vrlo kratko vrijeme zakopana vulkanskim pepelom.

Kao i svi trudontidi, bio je vitke građe i vjerojatno mesožder. Koža nije očuvana, pa nije poznato da li je Mei imao perje. Glava je bila uska i izdužena sa velikim očima, a zubi su bili maleni i tanki, blisko grupirani. Goljenična kost je bila duža od bedrene kosti, što znači da je Mei bio prilagođen trčanju. Dužina tijela se procjenjuje između 45 i 53 cm, a u prvom slučaju bi težio samo oko 400 grama.

Sistematika[uredi VE | uredi]

Sistematski se Mei svrstava u trudontide. On se smatra relativno primitivnim pripadnikom ove grupe, a možda je u bliskom srodstvu sa Sinovenatorom. Pozicija spavanja slična onoj kod ptica još je jedan pokazatelj da su ptice potekle od teropoda i dokazuje da su se mnoge ptičje osobine što se tiče ponašanja pojavile već kod ove grupe dinosaura.

U popularnoj kulturi[uredi VE | uredi]

Mei long je prikazan u trećoj epizodi ITV serije Prehistoric Park, u kojoj više njih napada člana ekipe, tražeći hranu u njegovom ruksaku. Poslije je u blizini vulkana pronađeno nekoliko mrtvih jedinki, ugušeno otrovnim plinovima, što se zasniva na jednoj od hipoteza koje pokušavaju objasniti poziciju fosila koji izgleda kao da spava.[2] U istoj je seriji Mei prikazan bez perja i u suživotu sa dromeosauridom Microraptorom, koji se pojavio tek kasnije i pronađen je u mlađim stijenama formacije Jiufotang, a ne u starijim stijenama formacije Yixian u kojoj je pronađen Mei.[1][3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Xing Xu & Mark A. Norell (2004). "A new troodontid dinosaur from China with avian-like sleeping posture". Nature 431 (7010): 838–841 pristupljeno 20. listopada 2012.
  2. Animal Planet: Prehistoric Park. Discovery Communications (2007) pristupljeno 21. kolovoza 2007.
  3. Xu, X., Zhou, Z., Wang, X., Kuang, X., Zhang, F. and Du, X. (2003). "Four-winged dinosaurs from China." Nature, 421(6921): 335-340, 23 Jan 2003.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]