Mem

Izvor: Wikipedija
Za ostala značenja ove natuknice vidi mem (razdvojba).

Mem (engl. meme [ˈmiːm][1]) označuje ideju, ponašanje ili stil koji se širi od osobe do osobe unutar neke kulture.[2] Memi djeluju kao jedinica prijenosa kulturnih ideja, simbola ili praksa koji se mogu prenositi od jednog do drugog uma pisanjem, govorom, gestama, ritualima ili drugim imitabilnim fenomenima. Pobornici koncepta odnose se prema memima kao kulturnim analogonima genā po tome što se oni samorepliciraju, mutiraju i odgovaraju na selekcijske pritiske.[3]

Riječ mem modelirana je analogno riječi gen i dolazi od riječi starogrčke riječi μίμημα [míːmɛːma] mīmēma, "imitirana, oponašana stvar", od μιμεῖσθαι mimeisthai, "imitirati, oponašati", od μῖμος mimos "mimika"),[4] a skovao ju je britanski evolucijski biolog Richard Dawkins u Sebičnom genu (1976.)[1][5] kao koncept za raspravu o evolucijskim principima u objašnjavanju širenja ideja i kulturnih fenomena. Primjeri mema dani u knjizi uključuju melodije, fraze, modu i tehnologiju gradnje lukova.[6] Prevevši Dawkinsonovu knjigu, Petar Kružić uveo je pojam u hrvatski jezik.

Polje istraživanja nazvano memetika[7] nastalo je 1990-ih radi istraživanja koncepata i prijenosa memā u pojmovima evolucijskog modela.

U kolokvijalnom smislu značenje riječi mem fokusiralo se na uglavnom vizualne forme na Internetu.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Dawkins, Richard. 1989. The Selfish Gene 2 izdanje. Oxford University Press. str. 192. ISBN 0-19-286092-5. We need a name for the new replicator, a noun that conveys the idea of a unit of cultural transmission, or a unit of imitation. 'Mimeme' comes from a suitable Greek root, but I want a monosyllable that sounds a bit like 'gene'. I hope my classicist friends will forgive me if I abbreviate mimeme to meme. If it is any consolation, it could alternatively be thought of as being related to 'memory', or to the French word même. It should be pronounced to rhyme with 'cream'.
  2. Meme. Merriam-Webster Dictionary
  3. Graham 2002 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFGraham2002 (pomoć)
  4. The American Heritage Dictionary of the English Language: Fourth Edition, 2000
  5. Millikan 2004, str. 16 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFMillikan2004 (pomoć); Varieties of meaning "Richard Dawkins invented the term 'memes' to stand for items that are reproduced by imitation rather than reproduced genetically."
  6. Dawkins 1989, str. 352
  7. Heylighen i Chielens 2009 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFHeylighenChielens2009 (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mem