Menologij

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Menologium ( starogrčki: Μηνολόγιον; Μήν -"mjesec" + Λέγω - "sakupiti" u slobodnom prijevodu: mjesecoslov; ne brkati sa grčkom riječi λόγιον - "svijet" ili "svetac").
Menologij je liturgijska knjiga Istočne crkve koja sadrži, po mjesecima poredane živote svetaca kao i druga čitanja. To je liturgijska knjiga koja, iako vrlo grubo, odgovara proprium sanctorumu[1] latinskog brevijara. Uključuje i opise svih pokreta tijekom službe Božje koji se prakticiraju prilikom spomena svetaca, a posebno kanone pjevane u Ortrosu[2], službi koja odgovara katoličkim ranim jutarnjim molitvama (katolici ove molitve više ne mole ili ih mole vrlo rijetko), uključujući i sinaksarione, tj. povijesne objave koje se odnose na sveca koji se štuje toga dana.´On je sastavni dio većine bogoslužbenih[3] Crkvenih knjiga, kao što su: Crkveni kalendari, psaltiri itd. Ima dvije tabele koje pokazuju: prva - raspored čitanja dijelova Svetog pisma po tjednima, počev od prvog dana Uskrsa, a druga pokazuje raspored čitanja po danima i mjesecima. Psaltir također, sadrži kao dodatak Mjesecoslov sa svim troparima[4] (grčki: τροπάριου - kratka crkvena molitvena pjesmica) i kondacima[4] (грч: κοντάκιον - himna u pravoslavlju u čast praznika ili nekog sveca) za sve dane bogoslužbene godine, a također za period Velikog posta sa pripremnim tjednima zaključno sa Strasnim tjednom; poslednjim, sedmim tjednom Časnog posta, koji prethodi pravoslavnom Uskrsu.

Za razvoj Menologiuma u obliku u kome ga mi danas poznajemo, zaslužan je Sv. Ivan Damaščanski.

Dodatna značenja[uredi VE | uredi]

Menologij se može pojedinačno odnositi i na:

  • Tabele svetih Spisa, uređene po mjesecima i danima štovanih svetaca, a koji se često nalaze na početku rukopisa evanđelja ili drugih Lectionariuma[5] (grč. Ωρολόγιο - knjiga koja sadrži zbirku čitanja svetih Pisama koja odgovaraju kršćanskom ili židovskom bogoslužju odgovarajućem danu ili prigodi). Dani svetaca su kratko spomenuti, a pripadajuće štivo se nalazi pored imena svakog sveca.
  • Zbornik opširnih životopisa svetaca Grčke pravoslavne Crkve, kad god se ti životopisi uređuju po mjesecima i danima u godini.
  • Menologij je također sinonim za menaion[6].


Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Proprium Sanctorum (engleski). dictionary.com pristupljeno 23. veljače 2018.
  2. Ortros (engleski). dictionary.com pristupljeno 23. veljače 2018.
  3. Bogoslužbene knjige (srpski). molitvenik.in.rs pristupljeno 23. veljače 2018.
  4. 4,0 4,1 Tropar i Kondak (srpski). molitvenik.in.rs pristupljeno 23. veljače 2018.
  5. Lectionarium (engleski). bible-researcher.com pristupljeno 23. veljače 2018.
  6. Menology vs Menaion (engleski). wikidiff.com pristupljeno 23. veljače 2018.