Mercedes Sosa

Izvor: Wikipedija
Mercedes Sosa, 1972.
Mercedes Sosa, 2005. (sjedi) s bivšom argentinskom predsjednicom Cristinom Fernández de Kirchner

Haydée Mercedes Sosa, s nadimkom La Negra (Crna), (Tucumán, 9. srpnja 1935.Buenos Aires, 4. listopada 2009.), bila je argentinska pjevačica narodne glazbe.

Posvetila se tradicionalnim i novijim političkim pjesmama koje su skladali ili napisali Víctor Jara, Julio Numhauser, Pablo Neruda, Violeta Parra i Atahualpa Yupanqui. U njen opus se ubraja borba protiv rata i diktature kao i borba za prava indijanaca i seljaka.

Mercedes Sosin prvi album, La voz de la zafra, objavljen je 1962. a tri godine kasnije postala je poznata diljem Argentije poslije sudjelovanja na nacionalnom festivalu folklora u Cosquínu. Koncerte diljem cijelog svijeta daje već 1967. između ostalog, u Miamiju, Rimu, Warszawi, Leningradu i Lisabonu.

Poslije vojnog preuzimanja vlasti ostaje u Argentini no nastavlja simpatizirati lijevu opoziciju. Njen album je zabranjen 1979. i bila je uhićena tijekom jednog koncerta kao i svi ostali koji su došli na koncert. Uspjela je pobjeći preko Pariza u Madrid gdje ostaje do 1983 Poslije vojne diktature ponovo je vraća u Argentini.

Mercedes Sosa je objavila oko 45 albuma i sudjelovala je u 6 filmova. Bila je UNICEF-ov poslanik dobre volje.

Sosa je preminula 4. listopada 2009. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Mercedes Sosa