Michael Fassbender

Izvor: Wikipedija
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Michael Fassbender 2012. godine
Rođenje 2. travnja 1977., Heidelberg, Njemačka
Godine rada 1994.
Supruga Alicia Vikander
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Michael Fassbender (Heidelberg, Njemačka, 2. travnja 1977.) je njemačko-irski glumac.

Michael je rođen 1977. godine u njemačkom gradu Heidelbergu. Njegova majka, Adel, rođena je u Larnu u Sjevernoj Irskoj i potomak je irskog revolucionara Michaela Collinsa.[1][2] Njegov otac Josef Fassbender je Nijemac.[1][3] Kada je Michaelu bilo nešto više od dvije godine, roditelji su mu se preselili u Killarney, gradić na jugu Irske. Odlučili su da se tu nastane za stalno i otvorili su restoran, u kome je Josef radio kao kuhar.[1][3] Michael je odgajan kao katolik, a služio je i kao ministrant u lokalnoj crkvi.[4] Završio je osnovnu školu St. Brendan's i upisao dramu u Londonu.[5]

Michael je prvu ulogu dobio 2001. godine, u tv–seriji Braća po oružju, producenata Toma Hanksa i Stevena Spielberga. Iako je to bila mala uloga, osigurala mu je angažman u nekoliko mini–serija i tv-filmova, kao i dvije gostujuće uloge. Prvu filmsku ulogu dobio je 2007. godine u filmu 300 - Bitka kod Termopila, a Fasbender je bio spartanski vojnik Stelios. Francuski reditelj François Ozon mu je iste godine dodijelio jednu od glavnih uloga u svojoj drami Anđeo.

Osim u tv-serijama i filmovima glumio je i u kazalištu tako je na Edinburškom festivalu 2006. godine u predstavi Vjernost igrao svog daljeg rođaka Michaela Collinsa. Posjetitelji festivala su ga iste godine gledali u predstavi Ulični psi, po istoimenom filmu Quentina Tarantina. Osim što je glumio u njoj, Fasbender je bio režiser, producent i scenarist.

Glumio je u filmovima Nemilosrdni gadovi, Shame, Prometej, Centurion, Glad i drugima. Za ulogu u filmu Glad bio je nominiran za nagradu BAFTA za mladu zvijezdu u usponu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Michael Fassbender

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Garratt, Sheryl. 18. listopada 2008. Michael Fassbender on Playing Bobby Sands in Hunger. The Daily Telegraph
  2. Mottram, James. 9. kolovoza 2009. Interview: Michael Fassbender – Lean and Mean. The Scotsman. Pristupljeno 4. lipnja 2011.
  3. a b Blood, Sweat, Tears. The Irish Times. 5. travnja 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. listopada 2012. Pristupljeno 4. lipnja 2011.
  4. Mia Wasikowska and Michael Fassbender for W. Tom & Lorenzo. 16. ožujka 2011. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. srpnja 2011. Pristupljeno 4. lipnja 2011.
  5. "Michael Fassbender Visits the Sem"Arhivirana inačica izvorne stranice od 30. ožujka 2012. (Wayback Machine) St. Brendan's College, Killarney. Retrieved 27 June 2011.