Michel Thomas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Michel Thomas, rođen kao Moniek Kroskof (Łódź, 3. veljače 1914.8. siječnja 2005., New York, NY) poliglot, jezikoslovac i instruktor za podučavanje jezika.

Životopis[uredi VE | uredi]

Svoje djetinjstvo provodi u Njemačkoj i Francuskoj. Dolaskom Adolfa Hitlera na vlast za njega počinje vrijeme progona.[1]. Proveo je dvije izuzetno teške godine u koncentracijskim logorima, sa stalnim strahom, da će biti deportiran u Njemačku. Bježi iz logora i pridružuje se Francuskom pokretu otpora [2], biva uhvaćen, saslušavan i mučen od Gestapoa[3], ali uspijeva preživjeti i ponovno pobjeći. Kasnije se pridružuje Oružanim snagama SAD-a.

Poslije rata razvija jedinstvenu metodu za učenje stranih jezika. Metoda, koja je nazvana po njemu, Michel Thomasova Metoda, dobiva veliki broj pristaša među kojima su i neka globalno poznata imena.[4]

Tijekom svoje karijere podučava diplomate, bogataše ali i poznata osobe kao što su npr. Raquel Welch, Barbra Streisand, Emma Thompson, Woody Allen i Grace Kelly (koja je poslije svojih zaruka s Rainierom III. od Monaca morala brzo naučiti francuski). Michel Thomas je jamčio svojim učenicima da naučeno znanje neće zaboraviti, a ako bi se to pak dogodilo nudio bi im besplatan tečaj u kom bi oni obnovili zaboravljeno znanje.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Robbins, Christopher. Test of Courage: The Michel Thomas Story (2000). New York Free Press/Simon & Schuster. ISBN 978-0743202633 // Republished as Courage Beyond Words (2007). New York McGraw-Hill. ISBN 0071499113
  2. Official documents from French Bureau des Anciens Combattants
  3. Chicago Tribune, "Barbie Prosecutor Demands Life Term," by Julian Nundy, 1 srpnja 1987.
  4. http://www.telegraph.co.uk/travel/main.jhtml?xml=/travel/2003/01/07/etlang05.xml

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]