Microsoft Excel

Izvor: Wikipedija
Microsoft Excel
IzdavačMicrosoft
Datum izdavanja11. studenoga 1987.
Zadnja inačicaExcel 2021 (verzija 16.0)
Programski jezikC++
Operacijski
sustav
Windows, macOS, Android, iOS, iPadOS
ŽanrSpreadsheet
LicencijaTrialware
Internetska
stranica
microsoft.com/en-us/microsoft-365/excel

Microsoft Excel je program za tablično računanje, proizvod kompanije Microsoft, sastavni je dio programskog paketa Microsoft Office.

Namjena[uredi | uredi kôd]

Microsoft Excel uglavnom služi za rješavanje problema matematičkog tipa pomoću tablica i polja koje je moguće povezivati različitim formulama. Može poslužiti i za izradu jednostavnijih baza podataka (program koji služi za izradu složenijih baza podataka je Microsoft Access). Na temelju unesenih podataka, lako iz tablica može stvarati grafikone.Također omogućuje dodavanje različitih objekata: tablica, slika, grafikona... Česta mu je primjena u uredima, gdje služi za izradu troškovnika,obračuna i sl. MS excel se sastoji od redaka i stupaca. Sjecište redaka i stupaca nazivaju se ćelije.

Inačice[uredi | uredi kôd]

Microsoft Excel 95, 97, 2003, 2007, 2010, 2013, 2016, 2019, 2021.

Datotečni formati[uredi | uredi kôd]

Osnovni format koji Microsoft Excel rabi za spremanje svojih dokumenata je Excelova radna knjiga (XLS) a datotekama dodaje ekstenziju .xls, te Excelova proračunska tablica (XML). Može spremiti i kao Excelov predložak (XLT) i u mnogim drugim formatima. Microsoft Excel 2007 i noviji kao osnovni format koriste .xlsx. Format datoteke koja sadrži VBA makronaredbu je .xlsm.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]