Miholjska prevlaka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Miholjska prevlaka

Miholjska prevlaka (Otok Sv. Arkanđel Mihailo, Otok cvijeća) je prvo od tri otoka u jedinstvenom nizu otoka u tivatskom zaljevu Boke kotorske, poznatijih kao krtoljski arhipelag. Ovaj otok se poslije pet metara širokog i plitkog tjesnaca nadovezuje na poluotok Brda. Stotinjak metara dalje je školj Stradioti ili otok Sv. Marka, a još toliko je udaljeno Bogorodičin otok, Otok ili Gospa od Milosti.

Na ovaj dio zaljeva prostirala se metohija manastira svetog arkanđela Mihaila. Istočna strana Boke kotorske (od rta Oštra do Perasta) bila je dio Travunije, odnosno Hercegovine, a grad Kotor sa Bokom Kotorskom i Grbljem, u srednjem vijeku poznat kao "kraljevski grad", bio je posebna oblast sa vladarskim dvorcima. Miholjska Prevlaka je imenovana po manastiru svetog arkanđela Mihaila, danas u ruševinama, koji je sveti Sava Nemanjić 1219. ustanovio kao sjedište Zetske episkopije. Dugo vremena jezgra Miholjskog zbora je bila Miholjska prevlaka.

Na Miholjskoj prevlaci se nalazi crkva Sv. Trojice. To je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom i trodjelnim zvonikom na preslicu. Na zapadnoj fasadi, iznad portala nalazi se rozeta, a ispod nje fragmenti plastike. Sagradila je 1883. godine Katarina Vlastelinović.