Mihrimah

Izvor: Wikipedija
Mihrimah
sultanija Mihrimah
osmanska sultanija
Suprug Rustem-paša Hrvat
Djeca Ajše i Osman
Dinastija osmanska
Otac Sulejman I.
Majka Hürrem
Rođenje 21. ožujka 1522., Carigrad
Smrt 25. siječnja 1578., Carigrad
Vjera islam

Mihrimah (21. ožujka 1522.,Carigrad - 25. siječnja 1578., Carigrad) je kćer Sulejmana I. poznatijeg kao Sulejman Veličanstveni i Aleksandre Anastasije Lisovske poznatije kao sultanije Hürrem.

Rođenje[uredi | uredi kôd]

Mihrimah se rodila u Carigradu, 21. ožujka 1522., kao drugo dijete od njih šestero i kao jedna od tri kćeri Sulejmana I. osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegove sultanije Hürrem.

Život[uredi | uredi kôd]

O njezinu životu se ne zna toliko puno. Međutim, zna se da je 26. studenog 1539. u dobi od sedamnaest godina udana za Rustem-pašu, Hrvata iz Skradina. Pošto je brak bio nesretan, Mihrimah nije živjela s mužem, već je putovala po Carstvu. Mihrimah je imala smisla za umjetnost i često je savjetovala umjetnike i arhitekte.Čak je i jedno vrijeme vladala kao Valida sultanija,odnosno upravljala je haremom.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Palača sagrađena u čast sultaniji Mihrimah

Mihrimah je umrla 25. siječnja 1578. g. u palači Topkapi u Carigradu. Umire 20 godina nakon smrti svoje majke, a 12 godina nakon smrti svoga oca Sulejmana. To je bilo za vrijeme vladavine Murata III., Mihrimahinog nećaka. Njoj u čast, napravljena je velika džamija u Istanbulu.