Milan Paroški

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Milan Paroški (Turija, 5. ožujka 1957.), srbijanski je političar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Milan Paroški rođen je u Turiji 1957. godine. Diplomirao je politiologiju na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu. Na istom fakultetu obranio je magistarski rad na temu "Politička uloga i značaj staleških sabora u srpskom srednjovjekovnoj državi". Trenutačno je zaposlen je u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Pored toga se na svom imanju u Vojvodini bavi poljodjelstvom.

Politička djelatnost[uredi | uredi kôd]

Milan Paroški postao je poznat u javnosti početkom devedesetih godina dvadesetoga stoljeća kada je nakon prvih višestranačkih izbora postao zastupnik SPO. Proslavio se dugim govorima u srpskome parlamentu zbog čega je dobio nadimak "srpskog Castra".

23. travnja 1991. godine Milan Paroški sudjelovao je na mitingu Srba u Hrvatskoj, u baranjskome selu Jagodnjaku, na kojem je sudjelovao zajedno s četničkim vojvodom Vojislavom Šešeljem.

Tada je Paroški de facto agresivnom i huškačkom retorikom pozvao Srbe na pobunu protiv hrvatske vlasti i na obračun sa susjedima Hrvatima:

Izgovorio je:

"Ovo je srpska teritorija i njima (tj. Hrvatima) mora biti jasno da su oni dođoši 1. Prema tome, tko god vam dođe i kaže da je ovo njegova zemlja, taj je uzurpator 2, taj je došao da ubija i tog imate prava da ubijete kao kera 3 pored tarabe! 4"[1]

Nakon toga, 21. srpnja 1992. godine, Vojni sud u Osijeku ga je u izočnosti oglasio krivim "zbog kaznenog djela - protiv Republike Hrvatske, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti" te osudio na kaznu zatvora od 4 godine.[2] Šest godina nakon toga, 30. lipnja 1998. godine, Županijski sud u Osijeku obustavio je postupak izvršenja kazne temeljem Zakona o oprostu.[2]

Vremenom se razišao s Vukom Draškovićem i osnovao Srpsku Narodnu stranku. Sudjelovao sa svojom strankom na izborima u Srbiji 1992. godine i bio na trećm mjestu iza Slobodana Miloševića i Milana Panića. Tada je osvojio 3,16 posto (47.693) glasova. Kasnije je bio u koaliciji sa Zoranom Đinđićem s kojim se razišao 1997. godine zbog Đinđićeve odluke o bojkotu izbora. U prvom krugu predsjedničkih izbora 1997. godine osvojio je deveto mjesto s 27.100 glasova odnosno 0,66 posto glasova.

2000. godine na parlamentarnim izborima bio je u koaliciji "Za narodno jedinstvo".

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

  • Paroški je sudjelovao u trećem serijalu srpske inačice reality showa "Farma". Izbačen je zbog toga što je vrijeđao sudionika farme Bakija Đoganija na nacionalnoj osnovi.[3]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. 1 dođoš > došljo, dotepenac, dogon, dotepuh, dojdek
  2. 2 uzurpator > prisvajač, onaj koji neovlašteno prisvaja, otimač
  3. 3 ker > pas
  4. 4 taraba > drvena ograda, plot od dasaka oko seoskoga imanja ili dvorišta

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1991.Inačica izvorne stranice arhivirana 16. listopada 2013., centardomovinskograta.hr, pristupljeno 3. travnja 2016.
  2. a b M. Marković, Dokumenti – Šešelja je sud u Osijeku 1998. oslobodio zatvora, maxportal.hr, 2. travnja 2016., pristupljeno 3. travnja 2016.
  3. Milan Paroški zbog nacionalističkih ispada izbačen iz Farme, dnevnik.hr, 7. listopada 2010., pristupljeno 4. travnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Milan Paroški koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.