Mimir

Izvor: Wikipedija
Mimir
mudri div
H. E. Freund: Mimir i Baldr savjetuju se s nornama
H. E. Freund: Mimir i Baldr savjetuju se s nornama
Na ovoj su slici prikazane Norne koje daju savjete Mimiru i njegovu pranećaku Baldru.
Otac Bölþorn
Djeca nekoliko sinova
Rođaci Bestla (sestra)
Odin, Vili i Ve (nećaci)

U nordijskoj mitologiji, Mimir (stnord. Mímir = "mudri") ili Mim je bio div, ujak vrhovnog boga Odina. Rat između Vana i Asa doveo je do Mimirove smrti. Njegov nećak Odin uzeo je njegovu glavu i konzervirao je uz pomoć trava.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Mimir je bio sin diva Bölþorna, brat Bestle i ujak Odina, Vilija i Vea, Bestlinih sinova. Imao je nekoliko sinova. Odin je zvan "Mimovim prijateljem". Mimirovo vrelo — Mímisbrunnr — sadržava mudrost i inteligenciju. Odin je žrtvovao jedno svoje oko kako bi mogao piti iz vrela te je tako stekao veliku mudrost. Mimir je Odina naučio devet pjesama.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Iako je bio div, Mimir je pripadao skupini bogova zvanoj Asi. Oni su bogovi rata i suprotnost Vanima, bogovima plodnosti. Asi i Vani su ratovali sve dok se nisu umorili od ratovanja. Obje strane razmijenile su taoce — Asi su dobili Njorda i njegovu djecu, najljepše bogove, a Vani Hœnira i Mimira.

Mimir je Hoeniru davao dobre savjete i svi su Hœnira smatrali mudrim. Međutim, kad bi Hœnir trebao donositi odluke sam, uvijek bi odgovarao: "Neka drugi odluče". Vani su shvatili da su prevareni te da Hœnir nije mudar, pa su odrubili Mimiru glavu i poslali je Asima. Odin je glavu konzervirao i dao joj moć da mu govori mnoge mudre stvari i otkriva tajne.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mimir