Minho (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Minho
Miño
Rijeka
Zemljovid rijeke Minho
Položaj
DržaveŠpanjolska i Portugal
NaseljaLugo, Ourense, Tui, Caminha
Fizikalne osobine
Duljina300[1] km
Površina porječja16 250[1] km2
Istjek 
 • Prosječni340 m3
Tok rijeke
IzvorPedregal de Irimia, (Lugo, Galicija)
 • Nad. vis.750[1] m
 • Koord.43°12'41"N, 7°16'52"WUredite na Wikipodatcima
Ušćekod mjesta Caminha u Atlantik (estuariij)
 • Koord.41°51'55"N, 8°52'11"WUredite na Wikipodatcima
SlijevAtlantski
Ulijeva se uAtlantski ocean
PritociSil

Minho (portugalski) Miño (španjolski i galicijski) je najveća rijeka u Galiciji Španjolska duga 300 km.[1]

Rijeka je ime dobila od svog antičkog rimskog naziva Minius. Minho je granična rijeka između Španjolske i Portugala, čije se vode u gornjem toku koriste za rad brojnih hidrocentrala, a u donjem za navodnjavanje poloprivrednih površina.

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Rijeka Minho ima površinu porječja od 16 250 km²[1]od toga je 799 km² (5%) u Portugalu, a ostatak u Španjolskoj.[1]Rijeka je ukupno duga oko 300 km od toga 70 km u Portugalu.[1]

Izvor rijeke Minho leži oko 50 km sjeverno od Luga u Galiciji, kod mjesta Pedregal de Irimia. Rijeka teče južno od zidina ovog starog rimskog grada i teče južno kroz kanjone sve do doline sjeverno od grada Ourense. Na tom dijelu njena sliva sagrađena su akomulaciona jezera od Portomarína do Frieire; Belesar 654 m ³, Peares sa 182 m ³, Velle sa 17 m ³, Castrelo sa 60 m ³ i Frieira s 44 m ³.

Dvadeset kilometara sjeverno od Ourensea kod mjesta Os Peares, Minho prima vode svoje glavne pritoke rijeke Sil. Prolazeći Ourense, rijeka teče u smjeru jugozapada dok ne dosegne portugalsku granicu kod mjesta Melgaço. Tu je izgrađena brana kod mjesta Frieira u blizini grada Ribadavia, koji je poznat po svom vinu Ribeiro.

U svom portugalskom toku Minho dijeli dvije zemlje u duljini od oko 80 km. Kotlina rijeke je bujna, zelena dolina puna obrađenih polja, gdje je svaki kvadratni metar zemljišta koristi se za proizvodnju kukuruza, krumpira, kupusa, ili nečeg drugog - ovisno o godišnjem dobu.

Zatim Minho protječe kroz srednjovjekovne gradiće Melgaço i Monção, zatim razdvaja španjolski Tui i portugalsku Valença do Minho, u kojima su važni cestovni i željeznički mostovi, nakon tog utječe u Atlantik u blizini grada Caminha.

Pritoke[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f g PHB do Rio Minho (PDF). Instituto da Agua. 10. veljače 2000. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 10. lipnja 2007. Pristupljeno 1. prosinca 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Minho (rijeka)