Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ministarstvo zdravlja)
Ministarstvo zdravstva
Osnovni podaci
Država Republika Hrvatska
Ustanovljeno 19. prosinca 1997.
Nadležnost Zdravstvo u Hrvatskoj
Sjedište Ksaver 200a
Zagreb, Hrvatska
Ministar Vili Beroš
Nadređeno tijelo Vlada Republike Hrvatske
Mrežne stranice
https://www.zdravlje.gov.hr

Ministarstvo zdravstva (Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske), središnje je tijelo državne uprave u Republici Hrvatskoj koje obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na: sustav zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja; praćenje i unapređivanje zdravstvenog stanja i zdravstvenih potreba stanovništva. Trenutačni ministar je Vili Beroš.

Djelokrug[uredi | uredi kôd]

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na zaštitu stanovništva od zaraznih i nezaraznih bolesti, ionizirajućih i neionizirajućih zračenja; zdravstvenu ispravnost namirnica i predmeta opće uporabe; korištenje zdravstvenih potencijala; izgradnju i investiranje u zdravstvu; osnivanje zdravstvenih ustanova i privatne prakse; organiziranje državnih i stručnih ispita zdravstvenih djelatnika te njihovo specijalističko usavršavanje; priznavanje naziva primarijusa; dodjelu naziva zdravstvenim ustanovama; referentni centar, klinika, klinička bolnica i klinički bolnički centar; upravni nadzor nad radom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskoga crvenog križa i komora; zdravstvenoinspekcijski nadzor nad radom zdravstvenih ustanova i zdravstvenih djelatnika te privatnom praksom: registraciju lijekova, farmaceutsko-inspekcijski nadzor nad proizvodnjom i prometom lijekova i medicinskih proizvoda; sanitarni nadzor nad proizvodnjom, prometom, uporabom i zbrinjavanjem otrova; proizvodnju, promet i potrošnju opojnih droga; sanitarni nadzor nad osobama i djelatnostima, građevinama, prostorijama, prostorima, postrojenjima i uređajima koji mogu na bilo koji način štetno utjecati na zdravlje ljudi te sanitarni nadzor u međunarodnom prometu na državnoj granici.

Naziv[uredi | uredi kôd]

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nakon parlamentaranih izbora 2011. mijenja ime u Ministarstvo zdravlja.[1][2] Hrvatski jezikoslovci, okupljeni u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću su istaknuli da je pogrešan naziv Ministarstvo zdravlja. Jezikoslovci objašnjavaju da je zdravlje stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje, a zdravstvo djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti, a s obzirom na to da se ministarstvo nesumnjivo bavi djelatnošću, a ne stanjem organizma, ono bi se moralo zvati Ministarstvo zdravstva.[3] Nadnevka 16. listopada 2016. vraćeno je ime Ministarstvo zdravstva.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. rujna 2012. Pristupljeno 27. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://www.vecernji.hr/izbori/ostojic-ministarstvo-zdravstva-bit-ce-ministarstvo-zdravlja-clanak-346017
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. siječnja 2012. Pristupljeno 4. siječnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]