Miodrag Petrović Čkalja

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Stevan Kragujevic, Miodrag Petrovic Ckalja. 1963.jpg

Miodrag Petrović Čkalja (Kruševac, 1. travnja 1924. - Beograd, 20. listopada 2003.), jedan od najvećih komičara bivše Jugoslavije. Bio je poznat pod nadimkom "Čkalja".

Miodrag Petrović Čkalja i Danica Aćimac u seriji "Crni sneg"

Miodrag Petrović je rođen u Kruševcu (Srbija), gdje je završio gimnaziju. 1946. postao je član dramaturgijskog studija Radio Beograda. U pedesetim godinama prvi put se pojavljuje na državnoj televizije i tako postaje sve više i više poznat u tadašnjoj Jugoslaviji.

Veliku popularnost stekao šezdesetih godina u TV-serijama Radivoje Lole Đukića i Novaka Novaka: Servisna stanica, Muzej voštanih figura, Licem u naličje, Crni sneg, Sačulatac.

U sedamdesetim i osamdesetim godinama ostvaruje nezaboravne uloge u serijama Kamiondžije i Vruć vetar.

Glumio je i u brojnim filmovima: Put oko svijeta, Bog je umro uzalud...

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Za vrijeme Miloševića, iako u starosti, onemogućeno mu je nastupanje zbog kritičkog stava prema tadašnjoj vlasti. Bio je omiljen u svim republikama bivše Jugoslavije.

Početkom 2000-ih privukao je pozornost otvorenim pismom što mu je poslala Nela Eržišnik, kad je čula da njezin kolega i komičarska legenda nekadašnje Jugoslavije trpi krajnje siromaštvo kao zaboravljeni umirovljenik.

Za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, upamćeno je da se nije okaljao stavom prema Hrvatskoj.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Đuro Vidmarović: Fenomenalni Šerbedžija i hrvatski zakoni - Enes Midžić: Nije problem u Šerbedžiji, već u proceduri, Hrvatsko kulturno vijeće, 10. svibnja 2011.
    "U Hrvatskoj su poželjni srpski umjetnici koji nisu pružali podršku fašističkoj politici svoga «vožda», oni koji su sačuvali ljudski i umjetnički dignitet, a poglavito političku izbalansiranost. Kada smo na terenu teatra, onda kao primjer možemo navesti pokojnoga Miodraga Petrovića Čkalju i Radivoja Lolu Đukića, ili živućeg umjetnika Stevana Milenkovića."

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]