Hrvatsko kulturno vijeće

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Logotip Hrvatskoga kulturnog vijeća

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) je dobrovoljna udruga članova koji žive i djeluju u Republici Hrvatskoj, kao i onih članova koji žive izvan granica Republike Hrvatske, a djelatno podupiru kulturni i sveopći boljitak Republike Hrvatske.[1]

Članstvo i ustroj[uredi VE | uredi]

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) djeluje od 2006. godine. Sjedište udruge je u Zagrebu. Udruga ima više od 1300 članova, poglavito uglednih hrvatskih intelektualaca. Predsjednik udruge od njezina osnutka bio je književnik Hrvoje Hitrec, a dopredsjednik akademik Slaven Barišić. U 2015. godini za predsjednika je izabran književnik i povjesničar Đuro Vidmarović.[2] Dopredsjednici su dr. sc. Osor Barišić i književnica Marija Peakić-Mikuljan.[2] Članovi upravnog odbora su publicist i predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Ante Beljo, književnik Hrvoje Hitrec, novinar i književnik Mate Kovačević, akademski kipar Kuzma Kovačić, redatelj i književnik dr. sc. Miroslav Međimorec te književnik Javor Novak.[2] HKV je jedan od sržnih dijelova političkog pokreta Hrvatski rast.

Ciljevi i vrijednosti[uredi VE | uredi]

Hrvatsko kulturno vijeće afirmira univerzalne vrijednosti, koje su i u temeljima hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta. U svome djelovanju zahvaća u cjelinu hrvatske zbilje, te analizira i procjenjuje pojave i događaje u svim područjima društvenoga života Republike Hrvatske, posebno u znanosti i kulturi. Snažno se suprotstavlja svim oblicima krivotvorenja povijesti, odbacuje kulturni imperijalizam i ideološke arbitraže.

Zalaže se za samostalni kulturni, gospodarski i politički razvitak Republike Hrvatske. Razvija svijest o jedinstvu hrvatskoga nacionalnog korpusa, pa veliku pozornost poklanja onom dijelu hrvatskoga naroda koji živi u BiH, te iseljenicima. Protivi se bilo kojemu obliku integracija u jugoistočnoj Europi. Osnažuje svijest o pripadnosti hrvatske kulture zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom krugu, čija je povijest duboko prožeta kršćanstvom.

Budućnost Europe vidi isključivo kao zajednicu suverenih i samostalnih država koje povezuju demokratska načela, kulturno i povijesno nasljeđe, te suvremeni gospodarski interesi.

Način djelovanja[uredi VE | uredi]

Hrvatsko kulturno vijeće djeluje putem tribina i stručno-znanstvenih skupova, deklaracijama i priopćenjima upućenim javnosti i državnim tijelima, te putem Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća koji ima značajan utjecaj u Hrvatskoj i inozemstvu.

Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća[uredi VE | uredi]

Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća svojim čitateljima nudi originalan pogled na teme koje obilježavaju modernu Hrvatsku i njezin razvoj. U prosjeku se objavljuje pet priloga dnevno, uključujući:

  • autorske priloge članova redakcije, priloge pristigle raznih autora u redakciju, vijesti i najave događaja,
  • stručne i opširne rasprave istaknutih hrvatskih intelektualaca iz Domovine i iseljeništva o temama od posebnog značaja i interesa za hrvatsko društvo,
  • reportaže i izvještaje s prosvjeda, tribina i predstavljanja knjiga,
  • reportaže o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. HKV: Statut, preuzeto 29. prosinca 2012.
  2. 2,0 2,1 2,2 HKV: Vodstvo i tijela Udruge, preuzeto 8. kolovoza 2017.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]