Mira Nikolić (glumica)

Izvor: Wikipedija
Mira Nikolić
Rođenje 2. srpnja 1935., Beograd, Srbija
Smrt 25. travnja 2005., Beograd, Srbija
Pseudonim(i) Mirjana Nikolić-Babović
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mira Nikolić (Beograd, 2. srpnja 1935.Beograd, 25. travnja 2005.) je bila srbijanska i jugoslavenska kazališna, televizijska, radijska i filmska glumica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

S nepunih četrnaest godina nastupila je u akcionom ratno komičnom dugometražnom igranom filmu "Barba Žvane" (1949.) redatelja i glumca Vjekoslava Afrića, tada jednog od najprestižnijih autora tadašnja nove jugoslavenske kinematografije. Potom upisuje i studira beogradsku pozorišnu akademiju koju prekida na drugoj godini da bi odigrala glavnu ulogu sa slavnim Borisom Buzančićem u filmu "Nije bilo uzalud" godine 1957. redatelja Nikole Tanhofera.[1] Njezina interpretacija je postigla veliki uspjeh te se ona po završetku akademije, seli u Zagreb te tamo provodi sedam izuzetno plodnih i uspješnih stvaralačkih godina snimajući brojne glavne uloge za Jadran Film te kao članica drame Hrvatskog narodnog kazališta.[2]

Po povratku u Beograd zapošljava se u Beogradskom dramskom pozorištu u kojem igra razne uloge četiri kazališne sezone, a potom se posvećuje filmu, radiju, vođenju emisija i programa za televiziju te snima brojne reklame.

Iako je bila velika filmska zvijezda pedesetih i šezdesetih godina u Jugoslaviji mimoišle su je nagrade usprkos ogromne popularnosti kod publike i velikog štovanje kritike. Dobila je ipak posebnu nagradu UNESCO-a za ulogu u slavnom filmu Fedora Škubonje "Izgubljena olovka".

Pred kraj svoje karijere posvetila se gastronomiji, kulinarstvu i znanstvenom pripremanju hrane te o tome napisala nekoliko knjiga i udžbenika, ("Ishrana", "Nauka o ishrani" i druge).[3][4]

Popis uloga[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]