H-8 (1958.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s H-8 (1958))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
H-8
Redatelj Nikola Tanhofer
Producent Jadran film
Scenarist Zvonimir Berković
Tomislav Butorac
(prema ideji Zvonimira Berkovića i Nikole Tanhofera)
Glavne uloge Antun Vrdoljak
Boris Buzančić
Đurđa Ivezić
Vanja Drach
Mira Nikolić
Marijan Lovrić
Antun Nalis
Mia Oremović
Stane Sever
Pero Kvrgić
Marija Kohn
Fabijan Šovagović
Ljubica Jović
Ivan Šubić
Siniša Knaflec
Rudolf Kukić
Andro Lušičić
Glazba Dragutin Savin
(Pjesma "Sretan put": Ljubo Kuntarić)
Snimatelj Slavko Zalar
Montaža Radojka Ivančević
Scenografija Zdravko Gmajner
Godina izdanja 1958.
Trajanje 105 min.
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Jezik hrvatski
Žanr melodrama
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

H-8, hrvatski dugometražni film iz 1958. godine [1] redatelja Nikole Tanhofera. Film se temelji na istinitoj priči o fatalnoj nesreći koju je prouzrokovao nepoznati vozač automobila 1957. godine. "H-8" početni su znakovi njegovih registarskih pločica, i jedini podatak o počinitelju zločina.

Film je na Festivalu igranog filma u Puli 1958. god. osvojio Veliku zlatnu Arenu za najbolji film.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

U noći 14. travnja 1957. godine na zagrebačkoj autocesti se sudare autobus i tvornički kamion. Sudar je pretjecanjem uzrokovao nepoznati vozač koji odmah poslije toga hladnokrvno gasi svjetla i bježi, a da se nije ni osvrnuo. Ostatak filma prati događanja u autobusu i kamionu sve do same nesreće.

Upoznajemo sudbine putnika autobusa - studentice glasovira Alme Novak, novinara Borisa, njegovog kolege i prijatelja, propalog glumca Kreše Miljuša i njegove supruge, vozača Josipa Baraća, njegovog pomoćnika Janeza Pongraca i drugih. Istovremeno, pošiljku lima kamionom prevozi vozač Rudolf Knez, a prate ga njegov sin Vladimir i njegov poznanik iz zatvora Franjo Rosić, koji im se naknadno priključi.

Istovremeno, pripovjedači zlokobno najavljuju skoru nesreću i brojeve sjedala poginulih putnika autobusa, a oni stalno mijenjaju sjedišta.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Daniel Rafaelić je za Filmski leksikon zapisao:

"Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova, H-8... se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. Na početku filmskog izlaganja razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje gledatelja i likova pojačava isticanje tvrdnje da se radi o istinitom događaju (uzročnik sudara pobjegao je s mjesta nesreće, a jedino je zapamćen početak njegove registracije: H-8...). Likovi su slojevito oblikovani, ritam je uzoran, a cjelina ostvaruje tipičan jugoslavenski mikrosvijet toga vremena odnosno panoramu složenoga društva."[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]