Mitsubishi F-1

Izvor: Wikipedija
Mitsubishi F-1
F-1Support fighter01.jpg
F-1 u zračnoj bazi
Opći podatci
Tip Protubrodski lovački avion
Proizvođač Lockheed Martin, General Dynamics
Probni let 3. lipnja 1975.
Uveden u uporabu travanj 1978.
Status U ograničenoj uporabi
Prvotni korisnik Japanske zračne samoobrambene snage
Broj primjeraka 77
Portal:Zrakoplovstvo Airplane silhouette 45degree angle.svg

Mitsubishi F-1 je prvi japanski mlazni lovac i prvi lovac koji je ušao u proizvodnju nakon Drugog svjetskog rata u Japanu. To je posve japanski avion, proizveden zajedno od Mitsubishi Heavy Industries i Fuji Heavy Industries. F-1 je vizualno sličan anglo-francuskom SEPECAT Jaguaru, no ta dva lovca imaju sasvim različite namjene.

Dizajn i razvoj[uredi | uredi kôd]

F-1 je razvijen od ranijeg nadzvučnog trenažera Mitsubishi T-2. Lovačka verzija je napravljena veoma jednostavno: inženjeri su naprosto izvadili stražnje sjedalo i novi prostor iskoristili za dodatnu elektroniku. Osim promjene avionike te uklanjanja stražnjeg sjedala i ugradnje novog jednodjelnog vjetrobrana, jedina promjena velika promjena je bilo omogućavanje nošenja veće količine ubojnog tereta. Ugrađen je 20mm top M61A1 Vulcan i postavljeno je sedam podvjesnih točaka. Podvjesne točke pod trupom i s unutarnje strane krila mogu biti korištene za nošenje dodatnog goriva. Osnovno oružje F-1 su protubrodske rakete ASM-1 i ASM-2 velikog dometa. Za samoobranu F-1 loristi AIM-9 Sidewinder i obično nosi jedan par, ali za sekundarnu protuzračnu ulogu ih može ponijeti i više. Uz to može nositi i bombe za napade na zemlju i pomorske ciljeve. Na bombe se može ugraditi sustav lasersko navođenja čime postaju precizno navođena udarna streljiva.

F-1 polako zamjenjuje noviji Mitsubishi F-2 kao i poboljšani F-4EJ 'Kai' Phantom II. Do sada je umirovljeno svega šest F-1.

Inačice[uredi | uredi kôd]

  • FS-T2-Kai - prva dva prototipa
  • Mitsubishi F-1 - standardni jednosjedni lovac za protubrodsku borbu i blisku zračnu potporu

Tehničke karakteristike (F-1)

Osnovne karakteristike

  • dužina: 17,86 m
  • raspon krila: 7,88 m
  • površina krila: 21,2 m2
  • visina: 4,48 m

Letne karakteristike