Mlat (riba)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mlat
Mlat
Mlat
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Chondrichthyes
Podrazred: Elasmobranchii
Nadred: Selachimorpha
Red: Carcharhiniformes
Porodica: Sphyrnidae
Rod: Sphyrna
Vrsta: S. zygaena
Dvojno ime
Sphyrna zygaena
Linnaeus, 1758.
Raspon
Rasprostranjenost mlatova
Rasprostranjenost mlatova
Sinonimi
Sphyrna lewini
Sphyrna mokarran
Sphyrna zigaena
Spyrna zygaena
Squalis pictus
Squalus carolinensis
Squalus malleus
Squalus zygaena
Zygaena malleus
Zygaena subarcuata
Zygaena vulgaris

Mlat (lat. Sphyrna zygaena, kod nas se još naziva i jaram) riba je iz porodice čekićarki ili Sphyrnidae. Mlat je relativno rijedak u Jadranu, a naraste i do 5 metara duljine i do 400 kg težine. Prebiva u morima na manjim dubinama, najčešće pri samoj površini iako se spušta i do 200 m dubine. Ljeti migrira sjevernije, često u skupinama velikim i više stotina jedinki. Hrani se manjim ribama, ražama i manjim morskom psima, a također i rakovima, školjkama te glavonošcima. Spolnu zrelost dostiže pri duljini od 250-300 cm. Mlat je viviparan, a ženka rađa 30-40 mladih.

Opis[uredi VE | uredi]

Ovo je druga najveća čekićarka na svijetu, najčešće naraste između 2.5-3.5 m duljine, a najveći primjerci su veliki i do 5 metara. Lako je prepoznatljiv po svojoj velikoj glavi oblika čekića ili mlata, sa kvrgom po sredini glave. Zubi su trokutastog oblika, lagano nazubljeni, a u ustima ih ima između 50 i 58. Tijelo je dugačko, mišićavo, glatko, bez izraženog grebena po sredini leđa. Prva leđna peraja je relativno velika, sa zaobljenim vrhom. Boja mlata varira od smeđe-sive do tamno maslinaste odozgo, a trbuh je svijetao, gotovo bijel. Pojedini primjerci imaju tamnije završetke na prsnim perajama.

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Mlat živi u umjerenim i toplim morima, diljem svijeta, kako se to može vidjeti na slici desno. Stanovnik je obalnih područja svih oceana, a prisutan je i u Mediteranu i Jadranu[1].

Mlat u prehrani[uredi VE | uredi]

Premda se navode razni slučajevi trovanja (vidi sljedeći naslov), mlat se upotrebljava u prehrani. Načini pripreme su razni, od sušenja, soljenja, upotrebe peraja za juhu,...Jedan je od lijekova u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Napomena[uredi VE | uredi]

Postoje izvješća o trovanju prilikom konzumiranja mlata. Najčešće se trovanje javlja nakon konzumiranja jetre, a rijetko nakon konzumiranja mesa mlata. Iako se većina otrovanih potpuno oporavi, ponekad može dovesti i do fatalnog ishoda[2].

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (engl.) Smooth hammerhead (fishbase.org)
  2. (hrv.) Otrovne ribe hrvatskog Jadrana (medri.hr)

Poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Mlat
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Mlatu