Mošusna patka

Izvor: Wikipedija
Mošusna patka
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Rod: Cairina
Fleming, 1822
Vrsta: C. moshcata
Dvojno ime
Cairina moshcata
(Linnaeus, 1758)
Raspon
  Prirodna rasprostranjenost   Introduciranje populacije u divljini
  Prirodna rasprostranjenost
  Introduciranje populacije u divljini

Mošusna patka (Cairina moshcata) je velika patka podrijetlom iz Sjeverne i Južne Amerike. U prirodi je u crnoj boji dok se u domaćinstvima može pronaći u mnogo boja, neke od njih su bijela, crno bijela, siva itd.

Iako je mošusna patka tropska ptica, ona se dobro prilagođava hladnijim klimama. Sposobna je preživjeti -12 °C i hladnije uvjete.

Opis[uredi | uredi kôd]

Mošusna patka dosta se razlikuje od ostalih vrsta patka. Dobro leti i pliva iako joj za uzgajanje nije potrebna voda za kupanje. Tijelo joj je masivno, dugačko i plitko te se nosi se vodoravno. Na glavi ima karakteristične masne izrasline crvene boje koje su kod mužjaka više razvijene. Na repu mužjak nema kovrčavih pera kao što je to kod nekih drugih vrsta.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Mošusnoj patki instinkt ležanja dobro je razvijen te je ona odlična i brižna majka. Jaja voli kriti te će si gnijezdo napraviti negdje skriveno u nekoj duplji ili u šikari (voli zauzimati tuđa gnijezda). Gnijezdo će obložiti svojim paperjem, lišćem i travom te će 8 do 16 jaja inkubirati 35 do 37 dana nakon kojih će se razviti mladi potrkušci. Tijekom inkubiranja ženka će često izlaziti iz gnijezda kako bi popila vode te kako bi se najela, jaja će pokriti svojim paperjem kako bi bila zaštićena od grabežljivca te kako bi im ostala topina koju im je predala. Mladi su vrlo napredni, brzo rastu i dobivaju perje. Za 2 mjeseca postaju samostalni a ženka se priprema za novo leglo. Godišnje imaju do 2 legla.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Cairina moschata
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Cairina moschata
Wikivrste imaju podatke o taksonu Cairina moschata