Moby Dick

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Moby Dick. Za druga značenja pogledajte Moby Dick (razdvojba).
Ilustracija na 510. stranici ranog izdanja Moby Dicka (1892.)

Moby Dick ili Bijeli kit (eng. Moby-Dick, or The Whale), roman američkog književnika Hermana Melvillea objavljen 1851. Drže ga djelom epske snage i jednim od najviših dosega američke književnosti.[1]

Priča je ispripovijedana kroz lik mornara Ishmaela, i uvodi čitatelja u svijet lova na kitove s polazištem na otoku Nantucketu u Novoj Engleskoj. Ishmael priča priču o kapetanu Ahabu i njegovoj opsesivnoj potrazi za Moby Dickom, bijelim kitom koji mu je odgrizao potkoljenicu. Ahab zapovijeda kitolovcem Pequod, a njegova potjera i bitka s Moby Dickom je simbolično-alegorijski prikaz bitke čovjeka i prirode, čovjeka i Boga, sprege dobra i zla. Pustolovno-metafizička knjiga stilski više nalikuje na drevne epove i Bibliju nego na roman napisan u bilo kojem razdoblju. Melville se služi arhaičnim i melodioznim jezikom, a psihološko portretiranje likova ga ne zanima već stvara snažne dramsko-pjesničke slike, i filozofeme visoke retorike.

Autor ga je posvetio svom suvremeniku, piscu Nathanielu Hawthorneu. U vrijeme objave roman prolazi gotovo nezapaženo.[1] Nije polučio komercijalni uspjeh, a u vrijeme Melvilleove smrti knjiga se više nije ni izdavala. U 20. stoljeću se prepoznaje njena literarna snaga te ulazi među kanone američke književnosti i na popis tzv. Velikih američkih romana (Great American Novel). Među poklonicima Moby Dicka kao jedinstvene i autentične knjige bili su William Faulkner i D. H. Lawrence.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]