Mongolski galeb

Izvor: Wikipedija
Mongolski galeb
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi[1]
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Podred:Lari
Porodica:Laridae
Potporodica:Larinae
Rod:Ichthyaetus
Vrsta:I. relictus
Dvojno ime
Ichthyaetus relictus
(Lönnberg, 1931, Tsondol, southern Gobi)
Sinonimi
Larus relictus Lönnberg, 1931
Baze podataka

Mongolski galeb ili srednjoazijski galeb (lat.: Ichthyaetus relictus) je galeb srednje veličine. Do 1971. se vjerovalo da se radi o istočnoj rasi crnoglavog galeba, a prethodno je bio smještan u rod Larus.

Opis[uredi | uredi kôd]

Galeb ima zdepasto debelo tijelo, a dugačak je 44 do 45 cm. Odrasle ptice van sezone parenja imaju tamne pjege oko ušiju i stražnju krunu, krila s bijelim vrhovima, istaknute izolirane crne oznake na vanjskom primarnom perju, a nemaju bijeli prednji rub na vanjskom krilu. Ptice u sezoni parenja imaju crne kapuljače sa sivo-smeđim čelima i široke, bijele boje polumjeseca iza, ispod i iznad očiju. Noge su im narančaste, a kljunovi grimizni. Ime dolazi od statusa reliktne vrste.[2]

Rasprostranjenost i stanište[uredi | uredi kôd]

Ovaj galeb se gnijezdi na nekoliko mjesta u Mongoliji (npr. jezera Galuut, Khukh i Chukh), dva mjesta u Kazahstanu, na jednom mjestu u Rusiji i na jednom mjestu u Kini (jezero Hongjiannao). Čini se da mali broj migrira u Južnu Koreju van sezone gniježđenja. Postoje dodatni dokazi da veći broj ptica migrira i u istočnu Kinu, ali to nije provjereno.

Galebovi se gnijezde u kolonijama na otocima u slanim jezerima. Gniježđenje na tim lokacijama se ne događa kada jezera presuše ili kada je razina vode previsoka. Kad otoci postanu premali ili obrasli raslinjem ili toliko veliki da se spoje s obalom, ni tada se ptice ne gnijezde. Tijekom razdoblja bez gniježđenja, ptice se mogu nalaziti na blatu na estuarijima i na pješčanim ravnicama.

Status i zaštita[uredi | uredi kôd]

Procjenjuje se da populacija broji 10 000 ili manje, te da im brojnost opada. Na IUCN-ovom crvenom popisu, vrsta je klasificirana kao "ranjiva". Najveće su im prijetnje promjene razine vode u jezerima na lokacijama gniežđenja, predacija drugih galebova, tuča i poplave. Ljudsko uznemirivanje povećalo je njihovu ranjivost na sve ove čimbenike, što je rezultiralo daljnjim rizicima za odrasle galebove i povećanom smrtnošću pilića i jaja. Za borbu protiv toga uspostavljeni su prirodni rezervati u Mongoliji, Kazahstanu i Rusiji, na primjer u regiji Mongolski Daguur.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International. 2012. Larus relictus. IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Pristupljeno 29. studenoga 2013.
  2. Ming Ma, Ying Chen, Kedeerhan Bayahen, Baowen Hu, Fei Li, Jiaqing Wu, Xiang Gao, Yu Mei, "Seasonal changes in the number of Relict Gull (Larus relictus) at Ebinur Lake, Western China", Journal of Arid Land, 2010, volume 2, number 2, pp 151−155, Retrieved May 2, 2015

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ichthyaetus relictus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ichthyaetus relictus