Prijeđi na sadržaj

Monika Liu

Izvor: Wikipedija

Monika Liubinaitė (Klaipėda, 9. veljače 1988.) poznatija kao Monika Liu, litavska je skladateljica i pjevačica. Predstavljat će Litvu na Pjesmi Eurovizije 2022. u Torinu s pjesmom Sentimentai.

Monika Liubinaitė
Ime u rodnom listuMonika Liubinaitė
Poznat/a i kaoMonika Liu
Rođen/aKlaipėda, 9. veljače 1988
Instrumentvokal, klavir
AngažmanPjesma Eurovizije 2022.

Život i karijera[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Klaipėdi u obitelji koja se bavi glazbom.[1] [2]Pohađala je gimnaziju Klaipėda Ąžuolynas te je trenirala balet kao mala.[3] Kao studentica živjela je u Bostonu te u Londonu. Trenutno živi i radi u glavnom gradu Litve, Vilniusu.

Monika je svoju glazebnu karijeru započela sa pet godina kada je počela svirati violinu. Pjevanje je otkrila tek deset godina kasnije i odmah, 2004. godine, pobijedila na natjecanju „Dainų dainelė“ (Pjesma nad pjesmama).[4] Po završetku srednje škole, Monika je odabrala studije jazz muzike i vokala na Fakultetu glazbene umjetnosti Sveučilišta u Klaipedi, a kasnije je otišla u SAD, gdje je studirala na jednoj od najprestižnijih glazbenih  škola na svijetu -  Berklee College of Music u Bostonu. Nakon što je napustila koledž, pjevačica se preselila u London, gdje je nastavila skladati pjesme. Radila je sa poznatim producentom Mariom Basanovom, surađivala sa obitelji elektronske muzike Silence, snimila pjesmu „Not Yesterday” sa bendom Sel, pobijeđivala na vokalnim natjecanjima i uspješno se pojavila na LRT televizijskom projektu „Auksinis balsas” (Zlatni Glas).[5]

Rani rad Monike na glazbenom siteu newsroom.indiemunity.com je opisan kao „snažno elektro-pop (i manje bizarna) verziju Bjerk”. Također ju hvale zbog zanimljivih i dubokih tekstova, koji daleko nadmašuju "plitki i hipnotizirajući radijski pop".[6]

23.svibnja 2019. objavljeno je da će Monika  biti u žiriju natjecanja The Voice Lithuania.[7] Također je bila član žirija natjecanja The Masked Singer Lithuania tijekom sezone 2021.[8][9]


Predstavljat će Litvu na Pjesmi Eurovizije 2022. u Torinu sa pjesmom Sentimentai.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Naziv Detalji
I Am
 • Objavljeno: 18.lipnja 2015.
 • Formati: CD, digitalno preuzimanje, streaming
Lünatik
 • Objavljeno: 24.listopada 2019.
 • Formati: digitalno preuzimanje, streaming
Melodija
 • Objavljeno: 17.travnja 2020.
 • Formati: 12" (12-inčni singl), digitalno preuzimanje, streaming

Singlovi[uredi | uredi kôd]

Kao glavna pjevačica[uredi | uredi kôd]

Naslov Godina Najviša pozicija na ljestvici Album
LT (100)
"Hello" 2017. Singl ne

pripada albumu

"Komm zu mir" 2019. Lünatik
"Resist No More"
"Falafel"
"No Matter What"
"Sometimes I Loved You Sometimes You Loved Me"
"Detective"
"I Wanna Be a Man"
"I Got You"
"Vaikinai trumpais šortais" 31 Melodija
"Troškimas" 2020.
"Sentimentai" 2022. 1 Singl ne

pripada albumu

Kao gostujući izvođač[uredi | uredi kôd]

Naslov Godina Album
"Laisvė" (SKAMP feat. Monique, Bjelle, Monika Liu, Kazimieras Likša & Future Cello) 2018. Singl ne

pripada albumu

"Ne Vakar" (SEL feat. Monika Liu) 2019. Aš Kaip Žąsis

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Darbuotojai – Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokykla (litavski). Pristupljeno 20. travnja 2022.
 2. Dainininkės Monikos Liu paauglystė bėgo su smuiku ir tardytojo užrašais. Žmonės.lt (litavski). Pristupljeno 20. travnja 2022.
 3. Dainininkės Monikos Liu paauglystė bėgo su smuiku ir tardytojo užrašais. Žmonės.lt (litavski). Pristupljeno 20. travnja 2022.
 4. Dainų dainelė | Monika Liubinaitė "Laiminga diena" "Oh happy day" (2004). Pristupljeno 20. travnja 2022.
 5. Dainininkės Monikos Liu paauglystė bėgo su smuiku ir tardytojo užrašais. Žmonės.lt (litavski). Pristupljeno 20. travnja 2022.
 6. Dainininkės Monikos Liu paauglystė bėgo su smuiku ir tardytojo užrašais. Žmonės.lt (litavski). Pristupljeno 20. travnja 2022.
 7. „Lietuvos balse" stereotipus laužys ekscentriškoji Monika Liu: „Scenoje noriu nestandartų". www.lrytas.lt. Pristupljeno 20. travnja 2022.
 8. Monika Liu tapo slapčiausio TV projekto komisijos nare: „Svajokite garsiai – svajonės pildosi!". Žmonės.lt (litavski). Pristupljeno 20. travnja 2022.
 9. Naują LNK muzikos šou ves pasaulio Gineso rekordininkas Rokas Bernatonis. DELFI (litavski). Pristupljeno 20. travnja 2022.