Montecassino

Izvor: Wikipedija
Restaurirani samostan Monte Cassino.

Montecassino ili Monte Cassino je benediktinski samostan osnovan 529. godine na istoimenom brdu (519 mnm) u općini Cassino, Italija. Samostan se u znanstvenim krugovima smatra jednim od duhovnih središta srednjovjekovne Europe.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Samostan je zadužbina svetog Benedikta, osnivača reda benediktinaca, koji na osnovama stare rimske utvrde podiže samostan. Poslije razaranja 577. godine od strane Langobarda, Papa Grgur II. 717. godine daje nalog za obnovu samostana. U VIII. stoljeću Pavle Đakon pokreće rad pisarske radionice unutar samostana te se vrše prijevodi velikih djela europske baštine. Tijekom stoljeća, samostan je postao utjecajno središte znanosti i kulture s bogatom knjižnicom. Poslije razaranja kroz Saracene, samostan se obnavlja tek u desetom i jedanaestom stoljeću, te postaje jedno od najznačajnijih kulturnih središta Europe.

U Drugom svjetskom ratu korišten je kao njemačka utvrda. Iako su ga mogli zaobići, Saveznici su ga teško izbombardirali. No srećom, veliki dio knjižnice još je tijekom prethodnih mjeseci prenesen u Vatikan.

Poznati učenici[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]