Montgomery Clift

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Montgomery Clift
Montgomery Clift
Iz trailera za film I Confess
Rodno ime Edward Montgomery Clift
Rođenje 17. listopada 1920. (Omaha, Nebraska, SAD)
Smrt 23. srpnja 1966. (New York, New York, SAD)
Godine rada 1939.1966.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Edward Montgomery Clift (Omaha, 17. listopada 1920. - New York, 23. srpnja 1966.), američki glumac.

U kazalištu nastupa već s trinaest godina, a kasnije s uspjehom glumi u Williamsovim i Wilderovim dramama. Nakon Drugog svjetskog rata posvećuje se filmu. Popularnost stječe osobito ulogama koristoljubivog udvarača Olivie de Havilland u "Nasljednici", zatim likom siromašnog mladića kojega uspon na društvenoj ljestvici navodi na zločin u "Mjestu pod suncem", te ulogom vojnika - žrtve krutoga vojničkog sistema u filmu "Odavde do vječnosti". Nakon automobilske nesreće za snimanja filma "Drvo života" 1957. godine , podvrgao se plastičnoj operaciji lica koja je izmijenila njegov izgled, smanjila izražajnost, povećala osobnu nesređenost, pa otada ne postiže većih glumačkih uspjeha.

Izrazito senzibilan i inteligentan, te iznimno kritičan u odabiru uloga i redatelja. Nastupio je svega u 17 filmova. Clift je s istančanošću izrazio tjeskobe naraštaja s početka pedesetih godina i svojim ulogama upozorio na naličje američkog načina života. Zbog zatvorenosti likova koje je tumačio i suzdržanih interpretacija nije stvorio mit poput Marlona Branda ili Jamesa Deana.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Njegova prerana smrt je bila posljedica infarkta u 46. godini života, što je značilo kraj jedne bogate karijere koja je mogla biti još uspješnija. Smatran je genijem kao glumac ali auto-destruktivan kao osoba. Zadnje godine u životu Montgomerya Clifta se često nazivaju i "najduže samoubojstvo Hollywooda".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Montgomery Clift.