James Dean

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma James Dean. Za pjesmu pogledajte James Dean (pjesma).
James Dean
James Dean
James Dean 1955. u filmu Istočno od raja
Rodno ime James Byron Dean
Rođenje 8. veljače 1931. (Marion, Indiana, SAD)
Smrt 30. rujna 1955. (Cholame, California, SAD)
Pseudonim(i) Jimmy Dean
Godine rada 1951.1955.
Potpis
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

James Byron Dean (8. veljače 1931.30. rujna 1955.) bio je američki televizijski i filmski glumac. Zapamćen je kao kultna ikona i simbol razočaranja i društvene otuđenosti mladih. Njegov je najslavniji film Buntovnik bez razloga (1955.), u kojem je glumio kao Jim Stark. Uloge koje su ga zapečatile u položaj filmske zvijezde bile su Cal Trask u Istočno od raja (1955.) i Jett Rink u Divu (1956.)

Nakon što je poginuo u automobilskoj nesreći, postao je prvi glumac postumno nominiran za Oscara, i do danas je jedini glumac koji je postumno nominiran dvaput. 1999. ga Američki filmski institut stavlja na 18. mjesto na listi najboljih filmskih zvijezda u Zlatnom dobu Hollywooda.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Filmska karijera[uredi | uredi kôd]

Glumiti počinje 1950. na televiziji, na filmu od 1953. godine. Nakon više manjih uloga zapaža ga Elia Kazan. Bio je polaznik Actors’ Studija i već nakon prve glavne uloge u filmu (Istočno od raja) postaje zvijezdom. Sličan lik zatvorena i dubinski gnjevna mladića, koji s naporom uspostavlja kontakt s okolinom te u ljubavi prema djevojci traži emocionalnu prisnost, tumači i u Buntovniku bez razloga, a prema naslovu toga filma nazvan je tip likova, glumaca, ali i životni stil adolescenata koji su ga oponašali.

U filmu Div (George Stevens, 1956.) sa stanovitim uspjehom širi glumački raspon ulogom koja obuhvaća dulji odsječak života, uspješno dočaravši i scene gnjeva sredovječna razočaranog muškarca sklona alkoholu. Potkraj snimanja 1955. pogiba u automobilskoj nesreći, a rana smrt učvršćuje njegov status jedne od kultnih ikona filma i popularne kulture dvadesetog stoljeća. O njemu je snimljeno više dokumentarnih i igranih filmova i televizijskih serija.[1]

Iako je snimio samo 3 filma, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj povijesti.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi James Dean
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi James Dean

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak James Dean koji govori o filmskom glumcu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.