Morića han u Sarajevu

Izvor: Wikipedija
Morića han
Zgrada Morića hana
Zgrada Morića hana u Sarajevu
DržavaBosna i Hercegovina
Osnovana:1551.
Adresa:Ul. Sarači br. 77, 71000 Sarajevo

Morića han je han sagrađen 1551. godine u Sarajevu. Jedan je od objekata izgrađenih sredstvima Gazi Husrev-begovog vakufa.[1] Nalazi se u ulici Sarači, na Baščaršiji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Hanovi su svojevremeno bili nazivani po handžijama odnosno zakupcima hanova. Evlija Čelebija je zapisao da je 1659. godine ovaj han bio poznat kao Hadži Beširov han. Ime pod kojim je danas poznat han je dobio u prvoj polovini 19. stoljeća po prvim zakupcima hana; Mustafa-agi Moriću i njegovom sinu Ibrahim-agi.[2]

Trgovci i putnici su osim prenoćišta u ovakvim hanovima mogli naći kupce i prodati svoju robu bez direktnog izlaska na pijacu. Morića han je više puta izgorio u požarima i obnavljan. U njemu je 1878. godine formirana Narodna vlada Bosne i Hercegovine kada su okupljeni građani Sarajeva uputili prosvjed protiv Austro-Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Han je rekonstruiran u periodu od 1971. do 1974. godine. i predan na upotrebu ugostiteljskom društvenom poduzeću "Balkan". Prilikom rekonstrukcije su na zidovima hana kaligrafskim pismom ispisani stihovi Omara Hajama, najvećeg pesnika persijske lirike. Odlukom sarajevske općine Stari Grad je 1998. godine han vraćen u vlasništvo "Gazi Husrev-begovog vakufa". Uprava vakufa je iznajmila prostor hana za obavljanje djelatnosti koje se uklapaju u povijesni ambijent hana. Zbog toga su u okviru hana u prizemlju smješteni prodavnica persijskih ćilima, nacionalni restoran, kavana i turistička agencija. Na spratu su prostorije izdate raznim organizacijama kao što su Mladi muslimani, Udruga ilmijje, Tarikatski centar u Bosni i Hercegovini, Savez logoraša i humanitarna organizacija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tekst o Morića hanu na internet sajtu Gazi Husrev-begovog vakufa. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. svibnja 2010. Pristupljeno 16. srpnja 2010.. Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa
  2. Tekst o Morića hanu na internet sajtu Gazi Husrev-begovog vakufa. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. svibnja 2010. Pristupljeno 16. srpnja 2010.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Morića han u Sarajevu