Prijeđi na sadržaj

Mothman

Izvor: Wikipedija
Umjetnička vizija Mothmana

Mothman (prijevod na hr. Čovjek-moljac), prema tradicionalnom vjerovanju iz SAD-a, mitološko biće koje se pojavljuje u okolici grada Point Pleasanta, u američkoj saveznoj državi Zapadna Virginia. Opisuje se kao tamna čovjekolika silueta s krilima i žarko crvenim očima. Prvo svjedočanstvo o navodnom viđenju tog tajanstvenog bića datira se 12. studenog 1966. godine, kada su petorica radnika nadomak Clendenina u Zapadnoj Virginiji, ugledala kako poviše njihovih glava leti veliko humanoidno biće, koje je imalo krila poput ptice.[1] Nekoliko dana kasnije, 16. studenog iste godine, viđenje neobičnog stvorenja prijavila su na cesti kraj Point Pleasanta dva para, Roger i Linda Scarberry te Steve i Mary Mallette, koji su posvjedočili da ih je tijekom automobilske vožnje napalo stvorenje koje su opisali kao kombinaciju između čovjeka i ptice.[2]

Fenomen Mothmana uključuje mnoge teorije, od kojih neke sugeriraju da takva stvorenja odavno obitavaju na Zemlji ili da su povezana s fenomenom NLO-a, odnosno tvrde da su stvorenja izvanzemaljskog porijekla ili da se radi o palim anđelima. Tradicionalna vjerovanja navode kako se Mothmani pojavljuju u vremenima prije nekakve velike nesreće ili katastrofa, zbog čega postoji vjerovanje kako upozoravaju ljude na nesreće koje će uskoro nastupiti, no istodobno postoji vjerovanje da se zapravo radi o zlokobnim i mračnim entitetima, koji mogu biti opasni za ljude.

Popularizirao ih je američki književnik, novinar i ufolog John Keel, koji je 1975. godine objavio knjigu Mothmanova proročanstva, prema kojoj je 2002. godine snimljen istoimeni horor film, s Richardom Gereom u glavnoj ulozi, koji poput knjige, opisuje pad mosta u Point Pleasantu, 15. prosinca 1967. godine, prilikom čega je poginulo 46 ljudi, koji su navodno predvidjeli i upozorili Mothmani. Film je pretvorio priču o Mothmanu u globalni fenomen, nakon čega je utemeljen godišnji Festival Mothmana u Point Pleasantu, gdje je postavljen i kip mitološkog bića.

Kritika[uredi | uredi kôd]

Skeptik Joe Nickell je u vrijeme pojave tobožnjeg viđenja Mothmana, krajem 1960-ih, tvrdio kako se zapravo radilo o snježnoj sovi ili o viđenju zrakoplova, a žarke crvene oči objasnio je kao odbljesak svjetlosti u očima.

Bilješke[uredi | uredi kôd]