Motiv

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Motiv je književni pojam koji se gotovo uvijek pronalazi u pjesmama, ali i ostalim književnim vrstama. On je najmanja jedinica nekog književnog djela. Motiv ima tematsko-povijesno i kompozicijsko značenje.

Što se tiče kompozicije, motiv je najuža jedinica koja se više ne može raščlaniti. Ovakvi motivi se dijele na dinamične i statične. Statični motivi opisuju situacije, osjećaje, stanja, raspoloženje, atmosferu, predmete i ambijent. Za vrijeme pripovijedanja, ovi motivi zaustavljaju tijek radnje ili ga sasvim usporavaju. Njihova funkcija je da opišu likove, vanjski ili unutrašnji prostor te predmete. Dinamični motivi s druge strane, imaju glavnu ulogu kod tijeka radnje pripovjednog i dramskog dijela te epa, spjeva i epske i pripovjedne pjesme. Oni pokreću zbivanje te uspostavljaju daljnji slijed radnje. Što se tiče ove funkcije oni mogu biti glavni i sporedni, odnosno mogu biti vezani za glavnu ili sporednu radnju.

Što se tiče tematsko-povijesnog smisla, motiv može imati tri značenje. Motiv se može pojavljivati u djelima različitih vremenskih razdoblja i naroda. Obično su to motivi kao što su smrt, sloboda, ljubav, sukobi i obiteljski odnosi. Motivi se mogu pojavljivati i kao osjećaji i ideje koji se pojavljuju u više dijela istog autora, a to su: snovi, nemir, tjeskoba, pogled, magla, mjesečina i drugi. I kao treće značenje, motivi mogu odgovarati na pitanja što je autora djela potaknulo da napiše pjesmu, roman ili dramu.

Neki autori su napravili sami svoje podjele pa je tako Tomaševski motive podijelio na slobodne i vezane s obzirom na to sudjeluju li u glavnom tijeku radnje ili na dinamične i statične upućuju ili na same događaje ili na stanje.

Kada autor koristi jedan motiv često u svom djelu on se zove provedbeni motiv ili lajtmotiv. Pošto se radi o najmanjim građevnim književnim elementima, oni se udružuju u teme il komplekse motiva. Strukturalisti su motive odlučili preimenovati u funkciju.

Ruski formalisti otišli su korak dalje pa su proširili njegovo određenje. Stoga, motiv ima uz tematsku i najmanju sintaktičku cjelinu koja ulazi u narativni tekst.

Izvori[uredi | uredi kôd]