Mušketa

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mušketir

Mušketa je vatreno oružje glatke cijevi, koja se ispaljuje s ramena. Prve muškete spominju se početkom 15. stoljeća i prvenstveno su bile oblikovane za pješaštvo. Muškete su sredinom 19. stoljeća zamijenile puške. Muskete su imale domet do 180 m. a djelotvoran domet muskete je bio do 90 m. Vojnici koji su nosili muškete nazivani su mušketiri. Ime mušketa dolazi iz francuske riječi mousquette (mužjak europskog jastreba).

Razvitak[uredi VE | uredi]

Muškete

Krajem 15. stoljeća mali broj pješaštva je bio opremljen ručnim topovima, međutim ovo oružje je bilo vrlo neprecizno, teško za punjenje i za paljbu. Početkom 17. stoljeća ručna vatrena oružja su bila češće u uporabi a u 17. stoljeću su od koplja preuzele mjesto glavnog oružja pješaštva.

U 16. stoljeću najrasprostanjenija mušketa bila je arkebuza. Gotovo sve muškete ovog razdoblja su koristile mehanizam ispaljivanja pomoću fitilja, gdje je dugi pušljivi konop palio barut u mušketi čiji su plinovi izbacivali metak iz cijevi. Muškete su bile neprecizne izvan 100 metara, sporo su se punile i često su izazivale nesretne slučajeve tako što se barut sam aktivirao. Muškete su promijenile način ratovanja.

Sljedeće generacije mušketa su rabile kamen kremenac za aktiviranje, ovo je poboljšalo sigurnost, preciznost, i brzinu punjenja. Mušketa je 1700-tih postala glavno oružje pješaštva.

Muškete se dijele na fitiljače i kremenjače.

Muškete[uredi VE | uredi]


Tank template.svg Nedovršeni članak Mušketa koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.