Mudre i lude djevice

Izvor: Wikipedija
Mudre i lude djevice.

Prispodoba o mudrim i ludim djevicama jedna je od Isusovih prispodoba, zabilježena u evanđelju po Mateju.

Prispodoba govori o deset djevica (djeveruša[1]) koje s lampama ili bakljama[2] čekaju na dolazak mladoženje, tijekom noći. Pet djevica su mudre i ponijele su dovoljno goriva za lampe. Pet su nerazumne i nisu. Mladoženja kasni, i ludim devojkama ponestane goriva u lampama. Kad mladoženja stigne, pet djevojaka koje su bile spremne za njegov dolazak nagrađene su, a pet koje nisu spremne nisu smjele ići na svadbu. Prispodoba ima eshatološku temu: biti spreman za sudnji dan. Sličan svršetak i slično učenje ima i prispodoba o stražaru.

Priča o deset djevica bila je jedna od najpopularnijih parabola u srednjem vijeku, s velikim utjecajem na gotičku umjetnost, skulpturu i arhitekturu njemačkih i francuskih katedrala.

Ovu prispodobu Isus daje kao jedan u nizu odgovora na pitanje njegovih učenika: "Kaži nam kad će to biti? I kakav je znak tvog dolaska i kraja vremena?" (Mt 24,3) Ostale parabole u ovom nizu su priča o cvijetanju smokve i priča o stražaru. Sve one govore o neophodnosti da se uvijek bude spreman, jer je neizvjestan čas dolaska Gospoda, odnosno drugi Kristov dolazak.

U ovoj prispodobi, Krist je predstavljen kao mladoženja, nadovezujući se na starozavjetni prikaz Boga kao mladoženje (Jeremija 2,2 i drugde). Richard Thomas France smatra da se ova priča „posebno obraća onima u Crkvi, koji ne treba da pretpostavljaju da je njihova budućnost bezuvjetno osigurana."

Spencer Kimball objašnjava zašto mudre djevice nisu podijelile gorivo, navodeći da nije u pitanju sebičnost ili neljubaznost, već da „vrsta goriva potrebna da osvijetli put“ nije dijeljiva. On razjašnjava da se poslušnost, smiren um, ispravan život i vjera ne mogu dijeliti, već svatko mora steći „tu vrstu goriva“ za sebe.

"Tada će kraljevstvo nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja." "Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. "Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!" (Mt 25,1-13)[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. R. T. France, The Gospel According to Matthew: An introduction and commentary, Eerdmans, 1985, pp. 349-352.
  2. Ben Witherington, Women in the Ministry of Jesus: A study of Jesus' attitudes to women and their roles as reflected in his earthly life, Cambridge University Press, 1987, ISBN 0-521-34781-5, p. 43.
  3. http://www.hbk.hr/biblija/pregled.php Preuzeto 18. kolovoza 2017.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mudre i lude djevice