Musliman

Izvor: Wikipedija
Slika pod nazivom Molitva u Kairu iz 1865. godine francuskog slikara Jean-Léon Gérômea koja prikazuje muslimane tijekom molitve.

Musliman je sljedbenik religije islama. Ženski oblik ove riječi je muslimanka. Muslimani su sljedbenici Muhameda (zadnjeg Božjeg poslanika). Vjeruju u Boga Alaha i vjeruju u Božju knjigu Kuran (jednu od 4 velike Božje knjige). Muslimani imaju brojna pravila. Obvezna pravila su jednom u životu obaviti Hadž i svaki dan klanjati 5 propisanih namaza.

Muslimani vjeruju da su osnove islama postojale davno prije Muhameda; mnoge biblijske ličnosti – među kojima su Adam, Noa (arapski: Nuh), Mojsije (arapski: Musa) i Isusa (arapski: Isa) – smatraju muslimanima jer vjeruju da su se predale Bogu i propovijedale Njegovu poruku kao proroci.

Značenje riječi[uredi | uredi kôd]

Riječ „musliman“ (arapski مسلم‎ muslim) znači „onaj koji se (Bogu) pokorava“, ili „onaj koji se (Bogu) predaje“, što je analogija riječi „islam“ što znači „predaja (Bogu)“.

Podrazumijevanje riječi[uredi | uredi kôd]

Musliman je, prema islamskom shvaćanju te riječi, monoteist koji priznaje Muhameda za posljednjeg Božjeg (Alahova) proroka. Muslimani vjeruju da je Kuran otkrivena riječ Božja, koja je Muhamedu poslana kroz arkanđela Gabriela.

Raširenost[uredi | uredi kôd]

Broj Muslimana u cijelome svijetu se procjenjuje na 1,57 milijardi. Time su oni, nakon kršćana druga po brojnosti svjetska religija.

Dok u kršćanstvu članstvo u nekoj Crkvi ima službeni status, u Islamu to nije slučaj.

Identitet[uredi | uredi kôd]

Musliman je svaka osoba koja pri potpunoj svijesti u prisustvu dva punoljetna muslimanska svjedoka izgovori islamsku vjeroispovijest (arapski Šehadet). Po islamskom samoshvaćanju svatko novorođenče je musliman (vidi fitra), te će ako se to tako dogodi, tek kasnije kroz vanjske utjecaje (npr. odgojem) od islamske vjere odmaknuti. S ulaskom u spolnu zrelost objavljuju to govorenjem vjeroispovijesti (između ostaloga kod svake molitve).

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Muslimani