Musliman

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Muslimani)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Slika pod nazivom Molitva u Kairu iz 1865. godine francuskog slikara Jean-Léon Gérômea koja prikazuje muslimane tijekom molitve.

Musliman je sljedbenik religije islama. Ženski oblik ove riječi je muslimanka. Muslimani su bili sljedbenici Muhammedan a.s(zadnjeg Božijeg poslanika).Muslimani vjeruju u Boga Alaha i vjeruju u Božiju knjigu Kuran (jednu od 4 velike Božijeg knjige). Muslimani imaju brojna pravila. Obvezna pravila su Jednom u životu obaviti Hadži i svaki dan klanjati 5 propisanih namaza.

Značenje riječi[uredi | uredi kôd]

Riječ „musliman“ (arapski مسلم‎ muslim) znači „onaj koji se (Bogu) pokorava“, ili „onaj koji se (Bogu) predaje“, što je analogija riječi „islam“ što znači „predaja (Bogu)“.

Podrazumijevanje riječi[uredi | uredi kôd]

Musliman je, prema islamskom shvaćanju te riječi, monoteist, koji priznaje Muhameda za posljednjeg Božjeg (Alahovog) proroka. Muslimani vjeruju da je Kuran otkrivena riječ Božja, koja je Muhamedu poslana kroz arkanđela Gabriela.

Raširenost[uredi | uredi kôd]

Broj Muslimana u cijelome svijetu se procjenjuje na 1,57 milijardi. Time su oni, nakon kršćana druga po brojnosti svjetska religija.

Dok se u kršćanstvu članstvo u nekoj Crkvi ima službeni status, u Islamu to nije slučaj.

Identitet[uredi | uredi kôd]

Musliman je svaka osoba koja pri potpunoj svijesti u prisustvu dva punoljetna muslimanska svjedoka izgovori islamsku vjeroispovijest (arapski Šehadet). Po islamskom samoshvaćanju svako novorođenče je musliman (vidi fitra), te će ako se to tako dogodi, tek kasnije kroz vanjske utjecaje (npr. odgojem) od islamske vjere odmaknuti. S ulaskom u spolnu zrelost objavljuju to govorenjem vjeroispovijesti (između ostaloga kod svake molitve).

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Muslimani