Muzej Slavonije

Koordinate: 45°33′36″N 18°41′44″E / 45.560075230986875°N 18.69546890258789°E / 45.560075230986875; 18.69546890258789
Izvor: Wikipedija
Muzej Slavonije
Osnovan 1877.
Lokacija Trg Sv.Trojstva 6
Osijek, Hrvatska
Ulaz odrasli 20 kn

muzej je zatvoren za posjete ponedjeljkom i praznicima
nedjeljom je ulaz besplatan[1]
Javni prijevoz tramvaj
Ravnatelj Denis Detling[2]
Kustos Slavica Filipović, Zvonko Bojčić, Mladen Radić, Domagoj Dujmić, Tomislav Hršak, Igor Vukmanić, Dragana Rajković, Marina Kovač, Vlasta Šabić, Ana Wild, Ante Grubišić, Radmila Biondić, Andreja Šimičić, Ksenija Katalinić[3]
Web Službene stranice muzeja

Muzej Slavonije jedna je od najstarijih, a po veličini fundusa i najznačajnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj. Osnovan je 1877. kao "Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka", donacijom bogate zbirke novca, oružja i medalja osječkog veletrgovca i sakupljača starina Franje Sedlakovića.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Muzej je u svojim počecima imao pretežno arheološku i numizmatičku orijentaciju (slično kao i drugi muzeji u ovim našim europskim prostorima tih godina). Godine 1888. Muzej je preseljen u novosagrađenu zgradu Kraljevske velike realke i smješten u dvije prostorije.

Muzej Slavonije u Osijeku osnovan je 1877. godine kao Muzej Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Utemeljen na donaciji od preko dvije tisuće predmeta izloženih u dvjema vitrinama dvorane za sjednice Gradske vijećnice, tijekom vremena postao je, s gotovo pola milijuna predmeta, najveći kompleksni muzej u Republici Hrvatskoj, koji od 1994. godine ima nacionalni status.

Muzej je, više puta mijenjao sjedište, a od 1946. godine nalazi se u Tvrđi, u zgradi nekadašnjeg Gradskog magistrata.

Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku zgrade Muzeja Slavonije teško su oštećene, ali većih oštećenja građe nije bilo.

Ustroj i djelovanje[uredi | uredi kôd]

Djelatnost muzeja određena je zakonskom legislativom vezanom uz muzeje. Muzej radi na sustavnom sabiranju, čuvanju, restauriranju i konzerviranju, prezentaciji te trajnoj zaštiti muzejske građe s područja nadležnosti muzeja.

Muzejska građa podijeljena je u više od 150 zbirki arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog, numizmatičkog, prirodoslovnog, tehničkog, te odjela likovnih i primijenjenih umjetnosti i muzejske knjižnice.

Osobito se, u sklopu muzejske knjižnice, ističe zavičajna zbirka Essekiana, koja obuhvaća tiskovine od početaka tiskarske djelatnosti u Osijeku, kroz koje se ogleda povijest Osijeka, njegov kulturni, društveni, prosvjetni i književni razvoj, multietničnost i višejezičnost.

U muzeju postoje tri stalna postava: "Lapidarij", "Prapovijest" i "Seoba naroda i srednji vijek". Uz to u muzeju se priređuju i povremene izložbe, radionice i koncerti. Brigu o prikupljanju, očuvanju, obradi i predstavljanju fundusa vode 34 djelatnika.

Od godine 1942. Muzej Slavonije izdaje Osječki zbornik.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta