NK Brnjaci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
NK Brnjaci
Grb NK Brnjaci.png
Puno ime Nogometni klub Brnjaci Kiseljak
Osnovan 1980.
Igralište Stadion Brnjaci
Trener Marko Batarilo
Liga Druga liga FBiH Zapad
2019./20. 1. županijska liga ŽSB 1.
Domaći dres
Gostujući dres
Treći dres

NK Brnjaci je hrvatski nogometni klub iz Brnjaka kod Kiseljaka.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

NK Brnjaci je osnovan 1980.[2] godine u Brnjacima, općina Kiseljak. Kroz svoje postojanje dao je ogroman doprinos u razvoju sporta, kako kod djece tako i kod odraslih. S vremenom je postao simbol mjesta i nešto što svaki mještanin nosi u srcu. Prvi predsjednik kluba bio je Drago Buzuk. Klub je svojim postojanjem ostvario zapažene rezultate u svim ligama u kojima se natjecao, u vremenima bivše SFRJ, kao i u novonastaloj državi Bosni i Hercegovini.

Natjecanja[uredi | uredi kôd]

Od njegova osnutka do 1980. klub se natječe u općinskoj ligi i igra na stadionu Lug u Radanovićima kao i većina klubova iz općine u to vrijeme. Klub svake godine ostvaruje zapažene rezultate i biva prvakom općinske lige u sezoni 1987./1988. kao i osvajač kupa Maršala Tita općine Kiseljak 1984. Ulaskom u veći rang natjecanja, u Međuopćinsku ligu BiH, koju sačinjavaju klubovi iz raznih susjednih općina, Kreševo, Fojnica, Visoko, Vareš, Ilijaš, itd. ukazuje se potreba za izgradnjom nogometnog stadiona u Brnjacima, koje se uz ogroman napor ljudi, skretanjem rijeke Lepenice, uspijeva dovršiti u relativno kratkom periodu. Treba napomenuti da su svi mještani Brnjaka, pa i šire, dali ogroman doprinos u izgradnji stadiona, svojim radom, trudom i zalaganjem. U ovom rangu natjecanja klub egzistira sve do 1992. i svima nama nesretnog rata. U ratnom periodu klub privremeno obustavlja svoj rad sve do sezone 1994./1995. Nažalost, u ratnom periodu i obrani ovih prostora uključuju se i nogometaši NK Brnjaka, pa tako dvojica njih daju ono što je najvrjednije,a to je svoj život. Riječ je o Vladi Dujmoviću i Siniši Galiću. Nakon prestanka ratnih dejstava u BiH, NK Brnjaci obnavlja svoj rad gdje se u okviru HZ HB natječe pod okriljem ovog saveza sve do 2001. godine. Klub također u ovom periodu postojeći grb zamjenjuje novim, koji se koristi i dan danas. U tom periodu klub ostvaruje zapažene rezultate i što je najvažnije, uz NK Kiseljak nikada ne prestaje funkcionirati za razliku od ostalih klubova iz općine. Dva puta postaje prvak Srednjobosanske županije i to u sezonama 1999./2000. i 2000./2001., a zbog loše financijske situacije nikada ne ulazi u viši rang natjecanja. U ovom vremenskom periodu najveće zasluge za uspjeh kluba nose Josip Milardović, Josip Matić, Dragan Bakula, Bernard Bakula, Ronald Bakula, Drago Marušić, Blaženko Puškar, Vlado Kapetanović i Žarko Matić. Ujedinjenjem nogometnog saveza BiH i HZ HB dolazi do raznih reorganizacija lige gdje se klub natječe od 2001. i danas u okviru 2. županijske lige ŽSB.[3] Treba još napomenuti da je NK Brnjaci svoje utakmice, u sezonama od 2002. – 2004., igrala na Stadionu hrvatskih branitelja u Kiseljaku, zbog preuređenja vlastitog stadiona, što je i završeno 2004. godine. Stadion Brnjaci danas nosi titulu jednog od najljepših terena u ovoj ligi i ponos je mjesne zajednice Brnjaci.

Grb i dres[uredi | uredi kôd]

Dres Brnjaka tradicionalno je plave boje. Za rezervne dresove Brnjaci imaju više varijanti, svijetlo plave, crvene, žute, a neke od njih su iz dijaspore poslali nekadašnji igrači NK Brnjaka. Grb Brnjaka je u obliku viteškog štita koji je podjeljen u 3 vertikalna dijela, gdje je sa strana plava boja, a u sredini bijela. Na grbu se još nalazi i žuti krug koji je popunjen pleterom, ispod kojeg se nalazi mali štit s 28 crveno-bijelih kockica. Iznad kruga se na bijeloj podlozi nalazi natpis nogometni klub ispisan plavim slovima, a ispod njega na žutom baneru natpis Brnjaci, također plavim slovima

Stadion Brnjaci[uredi | uredi kôd]

Stadion Brnjaci se vodi za jednog od najljepših nogometnih terena u 2. županijskoj ligi ŽSB, pa čak i u većem rangu takmičenja.

Postojeći stadion počeo se graditi 80-ih godina. Uz veliki napor mještana izgradnja se završava u veoma kratkom vremenskom periodu. Isti stadion je preuređen u vremenskom periodu od 2002. – 2004. godine. gdje se mijenjala kompletna podloga i zasijala nova trava, a tome svjedoči današnji izgled.

Izvori[uredi | uredi kôd]


Soccerball.svg Häraldisk ginstam.png Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak NK Brnjaci koji govori o bosanskohercegovačkom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.