NK Dunav Podunavlje

Izvor: Wikipedija
NK Dunav Podunavlje
Puno ime Nogometni klub Dunav Podunavlje
Osnovan 1952.
Domaći dres
Gostujući dres

Nogometni klub "Dunav" Podunavlje bio je nogometni klub iz baranjskog naselja Podunavlja. Nogomet je registrirano igrao samo 1952. godine, kad se igralo po sistemu proljeće-jesen. Tada je NK "Dunav" igrao u najnižem, prvom razredu - Drugoj baranjskoj grupi Osječkog podsaveza.

Kao klub tadašnje uspješne beljske ekonomske jedinice Poljoprivredne uprave Podunavlje, "Dunav" je, osim svojih igrača, privlačio i igrače iz okolnih naselja (Vardarca, Kozjaka i drugih). U to vrijeme za nogomet je bilo veoma važno tko je upravitelj ekonomske jedinice, a tada je to u Podunavlju bio Jerko Tomić, koji je nogomet izuzetno volio i koji je ponekad bio i na treninzima. Pored Jerka Tomića značajan doprinos radu kluba dali su Vinko Šarić i neki drugi pojedinci.

Kao potvrda da je "Dunav" iz Podunavlja zaista bio registriran 1952. godine može poslužiti članak iz "Beljskog brigadira" pod naslovom "Još dva tima sa 'Belja' u prvenstvu", u kome se kaže da je "još jedan tim sa 'Belja' ušao ... u grupno prvenstvo Osječkog nogometnog podsaveza i to iz Podunavlja".

Prijateljske nogometne utakmice igrale su se u Podunavlju i prije, ali i poslije 1952. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]