NK Mostanje ALL Karlovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
NK Mostanje ALL
Puno ime Nogometni klub Mostanje Auto Lim-Lak
Osnovan 7. ožujka 1949.
Igralište Stadion NK Mostanje
Domaći dres
Drugi dres

NK Mostanje je hrvatski nogometni klub iz karlovačke gradske četvrti Mostanje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Odmah poslije rata, već od 1946. godine, počinju se odi­gravati prijateljske utakmice. Sve je to bilo usko povezano sa osnivanjem "Poljoprivredne zadruge" u Mostanju, upravo te 1946. godine, koja će prvo vrijeme bili glavni financijer klu­ba. Prvi igrači iz Mostanja bili su: Stjepan Sabljarić, Stjepan Božić, Stjepan Kocijan itd., koji su igrali sa Švarčom, Turnjem i ostalim selima, prijateljske utakmice. Samo Sportsko društ­vo osnovano je 1946. sa nekoliko podsekcija koje su radile po­vremeno, kao kuglanje, atletika, odbojka, šah i stolni tenis.

Osnivačka skupština NK Sloboda Mostanje održana je 7. ožujka 1949. godine u kući Nikole Galovića Mike (ako se gle­da iz smjera Mostanja ta je kuća na lijevoj strani, danas Udbinja, prije skretanja za Donju Švarču). Onda je tamo bila gostiona s najvećim prostorijama u Mostanju pa su se stoga svi sastanci održavali upravo u toj kući, kao i razni drugi skupovi, a bilo je i stalno okupljalište nogometnih zanesenjaka Mos­tanja.

Za prvog predsjednika izabran je Jerko Vukmanov, a pr­vi tajnik postaje Stjepan Sabljarić. Nakon Stjepana Sabljarića, dugogodišnji tajnik je Srećko Križ pa Josip Škrtić i to već od 1952. do sredine 60-ih. U prvu upravu kluba ušli su: Ni­kola Tukac, Josip Škrtić, Ivica Profozić, Janko Živčić i drugi. Samo ime kluba "Sloboda" predložili su Stjepan Sabljarić i Mirko Čičak, jer su tada takva imena bila u modi.

Čini se da su prvi sportski dresovi bili: crne majice i bi­jele gaćice ili tamne gaćice. Kasnije su kupljene i crveno bijele prugaste majice. Sve kopačke iz­radio je tadašnji član kluba Nikola Tukac, inače postolar. Nakon toga, dresove su nabavljali iz raz­nih izvora. Zanimljiva je priča o sportskoj opre­mi iz 1954. godine, kada je materijal nabavljen u Pamučnoj na Turnju, a svaka je žena u Mostanju dobila "zadatak" da sašije po jednu košulju i ga­ćice. Bila su to tada jedinstvena i neobična sport­ska odijela, koja su imala četiri kocke naprijed i natpis preko prsa - Zadrugar.

2000. godine, klub obnavlja djelovanje pod nazivom NK Mostanje[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Poslovna.hr: NK Mostanje, pristupljeno 1. ožujka 2016. godine

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]