NK Mostanje ALL Karlovac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s NK Zadrugar Mostanje)
NK Mostanje ALL
Puno ime Nogometni klub Mostanje Auto Lim-Lak
Osnovan 7. ožujka 1949.
Igralište Stadion NK Mostanje
Trener Flag of Croatia.svg Marin Svetić
Liga 1. ŽNL Karlovačka
Domaći dres
Drugi dres

NK Mostanje je hrvatski nogometni klub iz karlovačke gradske četvrti Mostanje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Odmah poslije rata, već od 1946. godine, počinju se odigravati prijateljske utakmice. Sve je to bilo usko povezano s osnivanjem "Poljoprivredne zadruge" u Mostanju, upravo te 1946. godine, koja će prvo vrijeme bili glavni financijer kluba. Prvi igrači iz Mostanja bili su: Stjepan Sabljarić, Stjepan Božić, Stjepan Kocijan itd., koji su igrali sa Švarčom, Turnjem i ostalim selima, prijateljske utakmice. Samo Sportsko društvo osnovano je 1946. s nekoliko podsekcija koje su radile povremeno, kao kuglanje, atletika, odbojka, šah i stolni tenis.

Osnivačka skupština NK Sloboda Mostanje održana je 7. ožujka 1949. godine u kući Nikole Galovića Mike (ako se gleda iz smjera Mostanja ta je kuća na lijevoj strani, danas Udbinja, prije skretanja za Donju Švarču). Onda je tamo bila gostiona s najvećim prostorijama u Mostanju pa su se stoga svi sastanci održavali upravo u toj kući, kao i razni drugi skupovi, a bilo je i stalno okupljalište nogometnih zanesenjaka Mostanja.

Za prvog predsjednika izabran je Jerko Vukmanov, a prvi tajnik postaje Stjepan Sabljarić. Nakon Stjepana Sabljarića, dugogodišnji tajnik je Srećko Križ pa Josip Škrtić i to već od 1952. do sredine 60-ih. U prvu upravu kluba ušli su: Nikola Tukac, Josip Škrtić, Ivica Profozić, Janko Živčić i drugi. Samo ime kluba "Sloboda" predložili su Stjepan Sabljarić i Mirko Čičak, jer su tada takva imena bila u modi.

Čini se da su prvi sportski dresovi bili: crne majice i bijele gaćice ili tamne gaćice. Kasnije su kupljene i crveno bijele prugaste majice. Sve kopačke izradio je tadašnji član kluba Nikola Tukac, inače postolar. Nakon toga, dresove su nabavljali iz raznih izvora. Zanimljiva je priča o sportskoj opremi iz 1954. godine, kada je materijal nabavljen u Pamučnoj na Turnju, a svaka je žena u Mostanju dobila "zadatak" da sašije po jednu košulju i gaćice. Bila su to tada jedinstvena i neobična sportska odijela, koja su imala četiri kocke naprijed i natpis preko prsa - Zadrugar.

2000. godine, klub obnavlja djelovanje pod nazivom NK Mostanje[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Poslovna.hr: NK Mostanje, pristupljeno 1. ožujka 2016. godine

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]