Prijeđi na sadržaj

Nacionalna sigurnosna agencija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s NSA)
NSA
National Security Agency
Grb agencije
Grb agencije
Osnovni podaci
Država SAD
Ustanovljeno 4. studenog 1952.
Prednik Armed Forces Security Agency
Sjedište Fort George G. Meade, Maryland
Broj zaposlenika Povjerljivo (procjena oko 30 000 - 40 000
Godišnji proračun Povjerljivo (procjena oko 10,8 milijardi dolara
' Michael S. Rogers
Nadređeno tijelo Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država
Mrežne stranice
nsa.gov
Lt. General Keith B. Alexander, trenutni ravnatelj NSA (2005–).
Glavni stožer NSA Fort Meade, Maryland

Nacionalna sigurnosna agencija (eng. National Security Agency, NSA) je američka vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inozemstvu. Zadužena je i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu.

Službeno je uspostavljena 4. studenog 1952. godine, kao dio ministarstva obrane. Stvaranje NSA je odobreno u pismu američkog predsjednika Harryja Trumanna 1952. godine. NSA je važna komponenta Obavještajne zajednice Sjedinjenih Država kojom upravlja direktor Središnje obavještajne agencije. Stožer NSA je u Fort George G. Meade, Maryland, oko 16 km od Washingtona. NSA ima svoj izlaz s autoputa Baltimore-Washington.

Proračun NSA za električnu energiju prelazi 21 milijun dolara godišnje, što NSA čini drugim najvećim potrošačem struje u saveznoj državi Maryland. Agencija ugovara također i poslove s privatnim sektorom u poljima istraživanja i opreme, jer posjeduje prvenstveno napredne tehnologije kriptografije i analize, komunikacijskih hardwarea i softwarea i dr.

Unatoč činjenici da je opisuju kao jednog od najvećih poslodavca matematičara, vlasnika najveće pojedinačne grupe superračunala, NSA je bila u anonimnosti sve do kraja 20. stoljeća. Dugo vremena vlada SAD čak nije ni priznavala njeno postojanje. Često je NSA akronim predstavljao riječi "No Such Agency" (Ne postoji takva agencija).

Ravnatelji Nacionalne siguronosne agencije[uredi | uredi kôd]

1952. – 1956. general pukovnik Ralph J. Canine,
1956. – 1960. general pukovnik Semford John A. Samford
1960. – 1962. viceadmiral Laurence H. Frost
1962. – 1965. general pukovnik Gordon A. Blake
1965. – 1969. general pukovnik Marshall S. Carter
1969. – 1972. viceadmiral Noel A. M. Gaylor
1972. – 1973. general pukovnik Samuel C. Phillips
1973. – 1977. general pukovnik Lew Allen, Jr.
1977. – 1981. viceadmiral Bobby Ray Inman
1981. – 1985. general pukovnik Lincoln D. Faurer
1985. – 1988. general pukovnik William E. Odom
1988. – 1992. viceadmiral William O. Studeman
1992. – 1996. viceadmiral John M. McConnell
1996. – 1999. general pukovnik Kenneth A. Minihan
1999. – 2005. general pukovnik Michael V. Hayden
2005. – ? general pukovnik Keith B. Alexander

Patentiranje[uredi | uredi kôd]

NSA ima mogućnost patentirati otkrića u patentnom zavodu u SAD-u pod tajnim patentima. Za razliku od normalnih patenata, patenti NSA se nikad ne objavljuju. Međutim, ako patentni zavod zaprimi identičnu prijavu od treće strane, tada se otkriva patent NSA, i službeno ga predaje NSA kao patent punog roka upotrebe od tog datuma.

Neke od prošlih elektroničkih (SIGINT) aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Ultra
Magija (kriptografija)
Purpurni kod (Purple code)
Projekt VENONA (VENONA project)
Incident u Tonkinškom zalivu
USS Liberti incident
USS Pueblo (AGER-2)
ECHELON

Echelon[uredi | uredi kôd]

Dio infrastrukture ECHELONa, Menwith Hill (Velika Britanija)

NSA je u suradnji sa sličnim agencijama u Ujedinjenom Kraljevstvu (Vladin glavni stožer za komunikacije), Kanadi (Zavod za sigurnost komunikacija), Australiji (Obrambeni direktorat za signale)i Novom Zelandu (Vladin ured za sigurnost komunikacija), u skupini poznatoj pod imenom UKUSA, odgovorna, između ostalog, za funkcioniranje sistema ECHELON. Sumnja se također kako su se UKUSA sporazumu priključile i ostale države npr. Njemačka (Bad Aibling).

Echelon je sustav koji je u stanju nadzirati veliki postotak svjetskog telefonskog, faksovnog, i općenito komunikacijskog sustava. Tehnički gledano, zbog tehnološkog napretka skoro sve moderne telefonske, internet, faks i satelitske komunikacije na svijetu se mogu presresti, zabilježiti i analizirati. Operacije sakupljanja informacija, koje NSA nastoji provoditi su u SAD-u, ali i šire dovele do niza kritika zbog strahova da NSA krši prava na privatnost američkih državljana, pa čak i da sudjeluje u ekonomskim izvještajnim aktivnostima kako bi američkim kompanijama osigurala vrijedne poslove. Europski parlament je zato donio dokument u kojima analizira mogućnosti ekonomskog izvještavanja SAD-a i zemalja EU-a.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]