Prijeđi na sadržaj

Nacionalna zaklada za umjetnost

Izvor: Wikipedija
Službena oznaka Zaklade.

Nacionalna zaklada za umjetnost (eng. National Endowment for the Arts) neovisna je američka zaklada koja nudi novčanu i medijsku podršku umjetničkim programima koji promiču umjetnost i umjetničko stvaralaštvo u američkom društvu. Utemeljio ju je Kongres Sjedinjenih Američkih Država 1965. kao neovisnu zakladu federalne vlade, a potvrdio predsjednik Lyndon B. Johnson 1967. godine prilikom potpisivanja Zakona o nacionalnoj fondaciji za humanističke znanosti i umjetnost.

Sjedište zaklade nalazi se u Washingtonu, s brojnim uredima i podružnicama diljem SAD-a. Za svoj rad Zaklada je primila dvije nagrade Tony: 1995. za izvrsnost u kazalištu te 2016. posebnu nagradu.[1] Također, Zaklada je 1984. primila Oscara za životno djelo.

Uz rad i ustrojstvo Zaklade vežu se brojne nepravilnosti, od kojih se ističe njihova neovisnost o Vladi, ali ovisnost od državnom novcu. Godišnje zaklada iz državnog proračuna dobije preko 145 milijuna američkih dolara, iako se vrlo mali broj poticaja veže uz poticanje kulture u obraovanju i društvu. Zbog brojnih slučaja pranja novca i sukoba interesa priliko dodijeljivanja novčanih sredstava, predsjednik Donald Trump zalaže se za ukidanje državnih poticaja neovisnim vladinim agencijama.[2]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Službene stranice Nagrade Tony, www.tonyawards.com: Dobitnici nagrade Tony za 2016. godinu, 12. lipnja 2016. (pristupljeno 23. ožujka 2017.)
  2. (engl.) Los Angeles Times, Christie D'Zurilla: Trump iz budžeta izbacuje nacinalne zaklade za umjetnost i humanističke znanosti, 16. ožujka 2017. (pristupljeno 23. žujka 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]