Nacionalni park Plavog i John Crow gorja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plavo i John Crow gorje
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Plavo i John Crow gorje
Flag of Honduras (2008 Olympics).svg Honduras


Plavo gorje na karti Jamajka
Plavo gorje
Plavo gorje
Lokacija Plavog gorja na Jamajci
Godina uvrštenja: 2015. (39. zasjedanje)
Vrsta: Mješovito dobro
Mjerilo: iii, vii, x
Ugroženost: -
Poveznica: 1356 UNESCO

Nacionalni park Plavog i John Crow gorja je nacionalni park na jugoistoku Jamajke koji obuhvaća 495,2 km² Plavog i John Crow gorja, te čini 4,5% kopnene površine Jamajke.

Park je globalno poznat po svojoj bioraznolikosti. Ovaj park je posljednji od dva poznata staništa divovskog lastavicorepog leptira (Papilio homerus), najvećeg leptira zapadne hemisfere i također stanište za ugroženog jamajskog kosa (Neospar nigerrimus), utočište za jamajsku bou (Epicrates subflavus) i jamajskog hutija (Geocapromys brownii). Park je također mjesto bioraznolikosti za biljne vrste Karipskog otočja s visokim udjelom endemskih biljnih vrsta, posebno lišajeva, mahovina i nekih cvjetnica[1].

Karta Plavog (središnje) i John Crow gorja (usko desno)
Obronci John Crow gorja s rijeke Rio Grande

Ovaj grbav i intenzivno šumovit planinski kraj je nekada pružao utočište prvim autohtonim Tainos izbjeglim robovima, a potom i Marunima (bivšim porobljenim narodima). Oni su se odupirali europskom kolonijalnom sustavu u toj izoliranoj regiji kroz uspostavu mreže putova, mjesta za skrivanje i naselja, koje tvore „Baštinski put Nanny Town”. Šume su nudile Marunima sve što je bilo potrebno za njihov opstanak, te su oni razvili snažne duhovne veze s planinama, koje se još uvijek manifestiraju kroz nematerijalnu kulturnu baštinu, primjerice vjerskim obredima, tradicionalnoj medicini i plesu[1].

Godine 2015., Nacionalni park Plavog i John Crow gorja je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao mješovito prirodno i kulturno dobro[2].

Odlike[uredi VE | uredi]

Najviši vrh Plavog gorja je Blue Mountain Peak, visine od 2.256 m, s kojega se za vedrog dana vidi obala Kube koja je udaljena 210 km. Kako je vrh udaljen od morske obale samo 16 km, Plavo gorje ima jedan od najstrmijih reljefa na svijetu. Također, prosječna godišnja temperatura gorja na obali (27 °C) se jako razlikuje od one kod vrha (5 °C). Danas se na Plavom gorju uzgaja slavna Jamajkanska Blue Mountain kava koja je cijenjena zbog svoga blagoga okusa i nedostatka gorčine. Kako su za proizvodnju ove kave potrebni posebni hladniji klimatski uvjeti, polja se obrađuju samo na nadmorskim visinama oko 2300 metara[3].

Istočno od Plavog gorja i paralelno sa sjeveroistočnom obalom otoka prostire se John Crow gorje čiji najviši vrh ima 1.140 m. Njegovo ime, prvi put zabilježeno 1820-ih, nastalo je prema jamajskom izrazu za Crvenoglavog strvinara (Cathartes aura)[4].

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Blue and John Crow Mountains (engl.) Preuzeto 9. kolovoza 2015.
  2. World Heritage Committee approves extensions to two natural sites in South Africa and Viet Nam and inscribes Jamaica’s first site on UNESCO’s World Heritage List. UNESCO pristupljeno 9. kolovoza 2015.
  3. Blue Mountains, Jamaica (engl.) Preuzeto 9. kolovoza 2015.
  4. B W Higman, Jamaican Place Names, Mona, Jamaica: University of the West Indies Press; Hudson (2009.), str. 89.–90. ISBN 978-976-640-217-4

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 18°4′N 76°34′W / 18.067°N 76.567°W / 18.067; -76.567