Bioraznolikost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kišne šume imaju najviše biološke raznolikosti ekosustava na Zemlji.

Bioraznolikost je termin kojim se opisuje cjelokupna raznolikost živoga svijeta našega planeta, zajedno sa životnim navikama živih bića i staništima koja ih okružuju.

Prvi put se pojam bioraznolikosti počeo spominjati u tisku i dnevnoj literaturi zahvaljujući Konferenciji o planetu Zemlji, održanoj u Rio de Jeneiru u Brazilu, u lipnju 1992. Na tome sastanku predstavnici više od 150 zemalja obavezali su se da će zaštititi bioraznolikost svojih zemalja te da će pomoći u zaštiti bioraznolikosti siromašnih zemalja. Svi koji su se tada obavezali na zaštitu bioraznolikosti smatraju da čovijek nema pravo uništavati živi svijet planeta. Također, utvrdili su da biljke i životnje u velikoj mjeri mogu pomoći čovijeku- na primjer u borbi protiv raznih bolesti ili u poljoprivredi.

Da bi se biološka raznolikost pravilno zaštitila potrebno je prije svega utvrditi koliko ima različitih vrsta. Godine 1995. znanstvenici iz 80 zemalja napravili su opsežnu knjigu pokušavajući odgovoriti na to pitanje. Okvirno su utvrdili da postoji 13 do 14 miliona živih vrsta, od kojih je do tada samo 2 miliona proučeno. Mnoge od tih vrsta ugrožava čovjek.

Nije dovoljno samo zaštititi vrste, potrbno je zaštititi i njihova prirodna staništa koja su izvori bioraznolikosti. Zaštita vrsta i njihovih staništa neće biti jednostavna. Zasad još niko nemože utvrditi stvarne posljedice do kojih bi došlo ako ne zaštitimo bioraznolikost na pravi način.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P biology.svg Nedovršeni članak Bioraznolikost koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.