Nacionalni park Vatnajökull

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Vatnajökull
Oraefajokull-Vatnajokull National Park.JPG
Vulkan Öræfajökull i Hvannadalshnjúkur, najviši vrh Islanda
Koordinate: 64°30′″N 17°00′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 64°30′″N 17°00′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Lokacija Južni, jugoistočni, istočni i sjeveroistočni Island
Država Island
Površina 13 600 km²
Utemeljen 7. lipnja 2008.

Nacionalni park Vatnajökull jedan je od tri na Islandu, te obuhvaća ledenjak Vatnajökull i okolno područje. Nacionalnim parkom proglašen je zbog raznolikih pejzažnih obilježja, stvorenih kombiniranim utjecajima rijeka i ledenjaka te vulkanskim i geotermičkim aktivnostima.

Proglašen je 7. lipnja 2008., te je izvorno obuhvaćao površinu od 12 000 km², međutim kasnije su mu pridodana područja Lakagígar i Langisjór te danas zauzima 13 600 km², što je 13% površine Islanda, te je ujedno i najveći nacionalni park u Europi. Najveći dio parka zauzima najveći europski ledenjak Vatnajökull sa nekoliko aktivnih vulkana, od kojih je najveći Bárðarbunga, a Grímsvötn najaktivniji. Prema sjeveru je visočje razdijeljeno glacijalnim rijekama, na istoku je močvarni pojas sa zajednicama sobova i gusaka, dok su na jugu planinski grebeni sa Hvannadalshnjúkurom, najvišim vrhom Islanda.

Područje nacionalnog parka podijeljeno je na četiri teritorija (Sjeverni, Južni, Istočni i Zapadni), od kojih svaki ima vlastitu upravu. Centar za posjetitelje u Skaftafell je otvoren cijele godine, a u Ásbyrgiju i Skriðuklausturu od svibnja do rujna, budući da je najveći dio visokih područja nedostupan tokom zime.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]