Nacrt:Milan Randić

Izvor: Wikipedija

Milan Randić (rođen 1. listopada 1930.) je hrvatsko-američki znanstvenik koji je jedan od vodećih stručnjaka u području računalne kemije.


Rođenje i obrazovanje

Randić je rođen u Beogradu, gdje su mu tada živjeli roditelji, porijeklom iz Kostrene (Hrvatsko primorje – regija na sjevernom Jadranu). Kostrena je poznata po pomorskoj tradiciji, brodovlasnicima i pomorcima. Randićevi preci bili su vlasnici jedrenjaka, ali i zapovjednici brodova. Roditelji su mu se 1941. preselili u Zagreb, gdje je nastavio školovanje. Nakon završene gimnazije u Zagrebu, studirao je teorijsku fiziku na Sveučilištu u Zagrebu tijekom 1949. – 1953. i doktorirao na Sveučilištu u Cambridgeu, Engleska (1954. – 1958.).


Akademska karijera

Od 1960. do 1970. bio je na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, Hrvatska, gdje je utemeljio Grupu za teorijsku kemiju. Tijekom 1971.–1980. boravio je na raznim sveučilištima u SAD-u, uključujući Johns Hopkins, MIT, Harvard, Tufts i Cornell. Od 1973. njegovo istraživanje usmjereno je prema primjeni diskretne matematike i teorije grafova, posebno za karakterizaciju molekula i biomolekula. Od 1980. do 1997. bio je profesor na Odsjeku za matematiku i računarstvo na Sveučilištu Drake, Des Moines, Iowa. Tijekom proteklih 15 godina provodi tri mjeseca svake godine na Državnom institutu za kemiju u Ljubljani, Slovenija, surađujući sa znanstvenicima iz Laboratorija za kemometriju.


Istraživanja i postignuća

Randić je dao veliki doprinos razvoju matematičke kemije, posebice razvoju i korištenju molekularnih deskriptora temeljenih na korištenju teorije grafova. Godine 1975. uveo je Randićev indeks, prvi indeks povezanosti.[4] Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti[5] i osnivač Međunarodne akademije matematičke kemije čije je sjedište u Dubrovniku, Hrvatska. Od 2000. godine njegovo se istraživanje uglavnom usmjerava prema bioinformatici, s posebnim naglaskom na grafički prikaz i numeričku karakterizaciju DNA, proteina i proteoma, iako njegova fascinacija Kekulé valentnim strukturama i aromatičnošću ostaje nesmanjenom. Počasni je član Hrvatskog kemijskog društva, Međunarodne akademije za matematičku kemiju i Državnog instituta za kemijo, Ljubljana, Slovenija Njegovi drugi interesi uključuju razvoj Nobela, univerzalnog ideografskog sustava pisanja.