Nada Đurevska

Izvor: Wikipedija
Nada Đurevska
Nada Đurevska
Rođenje 8. siječnja 1952., Skoplje
Smrt 13. rujna 2017., Sarajevo
Zanimanje glumica
Godine rada 1978. - 2015.
Važnije uloge Mubera Polovina u Vizi za budućnost
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Nada Đurevska (Skoplje, 8. siječnja 1952.Sarajevo, 13. rujna 2017.), bosanskohercegovačka kazališna, televizijska i filmska glumica podrijetlom iz Makedonije. Bila je prvakinja Drame Narodnog kazališta u Sarajevu.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Nada Đurevska je rođena 1952. godine u Skoplju. U Sarajevo se doselila kao šestogodišnja djevojčica, gdje je zavšila osnovnu i Srednju medicinsku školu, a zatim upisala glumu. Godine 1979. diplomirala je glumu na Odsjeku scenskih umjetnosti sarajevskog Filozofskog fakulteta. Njena prva uloga bila je u Čehovljevoj drami Višnjik, glumila je Varju. Od 1974. do 1979. bila je angažirana u Kamernom teatru, a od 1979. članica je Narodnog kazališta.[1] Osim u kazalištu, ostvarila je brojne uloge u televizijskim serijama i filmovima.

Javnosti je ostala poznata kao glumica koja je bila izuzetno talentovana, a nikada nije žudila za isticanjem. Bila je protagonistica u filmu Hasanaginica reditelja Aleksandra Jevđevića, a scenarij je pisao cijenjeni književnik Alija Isaković. Neka od ostvarenja u kojima je također glumila su: Igmanski marš, Miris dunja, Od zlata jabuka, Moj brat Aleksa, Kod amidže Idriza, Dobro uštimani mrtvaci i drugi.

Igrala je u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Medeja, Tartuffe, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Derviš i smrt itd. Bila je aktivna na kazališnim daskama i tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu.[2]

Osvojila je brojne nagrade, među kojima je Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine. Predstavom Višnjik Narodnog kazališta Sarajevo 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je Plaketa Grada Sarajeva.[2] Dobitnica je Zlatnih arena za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Obrana i zaštita iz 2013. i za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Od zlata jabuka iz 1986. godine. Godine 2014. dodijeljena joj je Šestotravanjska nagrada Grada Sarajeva.

Dana 13. rujna 2017. preminula je u Sarajevu u 65. godini.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Nada ĐurevskaArhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2016. (Wayback Machine), nps.ba, preuzeto 13. rujna 2017.
  2. a b Na današnji dan prije četiri godine napustila nas je legendarna Nada Đurevska. Klix. Pristupljeno 9. listopada 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]