Nada Birko Kustec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nada Birko Kustec je rođena 1931. godine u Mrkoplju, srcu Gorskog kotara, gdje je provela djetinjstvo i poput svojih vršnjaka napravila prve skijaške korake. Bio je to začetak jedne velike i impresivne športske karijere.

Od pobjede na izbornom natjecanju na Planici 1949. godine preuzela je vodeće mjesto u Jugoslaviji u disciplini skijaškog trčanja i zadržala ga sve do kraja sezone 1954. godine.

Istovremeno uz izvanredne uspjehe na domaćim skijalištima sjajne rezultate je postizala i diljem Europe: na Olimpijadi u Oslu 1952. je bila četrnaesta, u Cortini d'Ampezzo u štafeti 4x10 km deveta, na međunarodnom natjecanju u Grüdenwaldu četvrta, u Tarvisiju u istoj konkurenciji druga, na kupu Curicalla na Planici treća...

Ali od svih rezultata, prema riječima same Nade, najdraža joj je pobjeda na državnom prvenstvu održanom 1954. godine u Mrkoplju gdje su hrvatske skijašice pobijedile svoje najveće suparnice, Slovenke. Nakon pobjede na 10 km, u štafeti 3 x 5 km se vodila ogorčena borba između ekipa Slovenije i Hrvatske. U drugoj izmjeni su Slovenke prešle u vodstvo, ali u posljednjoj dionici Nada Birko je osigurala Hrvatskoj uvjerljivu pobjedu. Uslijedilo je čestitanje oduševljenih Mrkopaljaca i veliko slavlje.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Croatia.ch Skijaški trkači iz Mrkoplja. Za portal: Želimira Purgar Perović; u dodatku prilog s sport.dnevnik.hr, od 08. veljače 2010.
  • Eduvizija Hrvatski sportaši na Zimskim olimpijskim igrama (1. dio)
  • Sports-reference.com Nada-Birko Kustec