Naim Süleymanoğlu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Osvojene medalje
Dizanje utega
Olimpijske igre
zlato Seul 1988. Pero kategorija
zlato Barcelona 1992. Pero kategorija
zlato Atlanta 1996. Pero kategorija

Naim Süleymanoğlu, rođen kao Naim Suleimanov (bugarski Наим Сюлейманов) (Ptichar, Bugarska, 23. siječnja, 1967.) je turski dizač utega.

Süleymanoğlu je višestruki olimpijski pobjednik, svjetski prvak i svjetski rekorder. Svjetskim prvakom je postao sedam puta, europskim prvakom šest puta, a različite svjetske rekorde je postavljao nevjerojatnih 46 puta.

Rođen kao pripadnik turske manjine u Bugarskoj, Süleymanoğlu je iskoristio vrlo dobre uvjete i dugu tradiciju dizanja utega u toj zemlji, da bi već s 16 godina oborio prvi svjetski rekord. On je jedan od rijetkih dizača utega u povijesti (jedan od ukupno četiri) koji je na službenom natjecanju uspio podići težinu tri puta veću od svoje vlastite. Zbog svoje tjelesne građe (visok samo 147 cm, a natjecao se u pero kategoriji) dobio je nadimak 'džepni Herkul'.

Prelazak u Tursku[uredi | uredi kôd]

Süleymanoğlu je u Bugarskoj osjetio pritisak tadašnjeg komunističkog režima koji u toj zemlji nije priznavao etničke manjine. Čak mu je i ime promijenjeno u Naum Shalamanov. Nesretan zbog situacije, 1986. godine je nakon jednog natjecanja u Australiji pobjegao i zatražio tursko državljanstvo, koje mu je nakon brojnih političkih pritisaka i plaćanja odštete bugarskom savezu odobreno.

Olimpijski nastupi[uredi | uredi kôd]

Prvi nastup na OI trebao je biti onaj na Igrama u Los Angelesu 1984. godine, ali je tada zbog bojkota zemalja istočnog bloka propala prilika da osvoji prvo olimpijsko odličje. Zato je na sljedećim trima Olimpijskim igrama superiorno osvajao zlatne medalje (Seul 1988., Barcelona 1992. te Atlanta 1996.). Iako je u tom periodu više puta najavljivao prekid karijere pa i uzimao dulje pauze od treninga i natjecanja, nastupio je i na Igrama u Sydneyu 2000., ali je ostao na tri neuspješna pokušaja te dakle bez plasmana.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

profil